clanak False

Gradonačelnik Tomašević otvorio Žičaru Sljeme

23.02.2022.
Simboličnim pritiskom na crveni gumb, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na polaznoj postaji u Gračanskom Dolje pustio u promet novoizgrađenu Žičaru Sljeme.  

Na svečanosti otvorenja su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet te direktor ZET-a Marko Bogdanović.
 
Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da iako je Žičara investicija koju je nova Gradska uprava dobila u nasljeđe i koja se zbog skupoće nikad neće moći povratiti, učinjeno sve kako bi je dovršili i pustili u rad, jer bolje alternative jednostavno nije bilo. Dodao je da je zato unatoč svemu zadovoljan što je Žičara puštena u promet te zahvalio svima koji su uložili velike napore kako bi se stvorili uvjeti za njeno otvaranje.
 
„Vjerujem da će se brojni građani koji će koristiti ovu žičaru uvjeriti da je vožnja sigurna i udobna. Nadam se da će se i gosti našeg grada provozati Žičarom kao jednom novom turističkom atrakcijom.“, rekao je gradonačelnik.
 
Istakao je da se sada trebamo okrenuti budućnosti, te da je jedan od glavnih zadataka Gradske uprave povećati ponudu sadržaja na Sljemenu za sve posjetitelje. „Od danas ćemo, zajedno s Turističkom zajednicom, Parkom prirode Medvednica, ustanovom Upravljanje sportskim objektima i drugim partnerima, raditi na obogaćivanju sadržaja na Sljemenu i unaprjeđenju postojeće infrastrukture za sve njegove posjetitelje.“, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Ministar Butković poručio je kako je Žičara novi-stari simbol Sljemena i cijelog Zagreba, te kako su takvi projekti važni za razvoj Zagreba kao metropole, s velikim ambicijama u turističkom smislu. Dodao je kako je Žičara jedan u nizu projekata koji je realiziran i suradnjom Vlade RH i Grada Zagreba.
 
Direktor ZET-a zahvalio je gradonačelniku Tomaševiću, ministru Butkoviću i svima koji su radili na ishođenju svih potrebnih dozvola kako bi danas mogli otvoriti Žičaru Sljeme. 
 
U ZET-u smo svjesni naše odgovornosti te ćemo opremom i objektima upravljati manirom dobrog gospodara. Obzirom na sve okolnosti pod kojima je nastala ova investicija, ostaje mi da našoj Žičari zaželim dug život i puno zadovoljnih korisnika.“, poručio je direktor Bogdanović.
 
Nova žičara ima 84 kabine s kapacitetom od 10 ljudi po kabini, a vožnja do vrha pri putničkoj brzini od 4 m/s traje oko 22 minute. Njenim puštanjem u rad, rasterećuje se postojeća prometna infrastruktura na Sljemenu, a vrh Medvednice bit će dostupniji građanima.
 
Izgradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan objekt koji će služiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena, a njome će se svakako pridonijeti i ekološkoj zaštiti Sljemena.
 
Žičara će biti otvorena radnim danom od 9-17h, te vikendom od 8-18h.
 
Više informacija o radu Žičare Sljeme pročitajte na stranicama ZET-a

Gradske vijesti - 2022.