clanak False

Započelo uklanjanje grafita u centru grada

09.11.2022.
Prvi grafiti uklonjeni su danas sa Zakmardijevih stuba, u sklopu akcije čišćenja centra Zagreba od grafita. To je ujedno i početak primjene Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita, koju je Gradska skupština donijela 8. rujna 2022. 

„Krenuli smo sa Zakmardijevim stubama, a sljedeća lokacija je Vodnikova ulica“, rekao je predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za zaštitu objekata od grafita Tihomir Milovac te najavio da nakon Vodnikove slijedi čišćenje oba Zelena vala (Hebrangove i Boškovićeve te Baruna Trenka i Hatzove). 

Milovac je objasnio kako će Grad Zagreb, zahvaljujući novoj Odluci, financirati uklanjanje grafita u povijesnoj jezgri u stopostotnom iznosu, a planira se osigurati i veći iznos za tu namjenu u proračunu za sljedeću godinu. Suvlasnici privatnih zgrada pozivaju se na uklanjanje grafita sa svojih pročelja, a nakon radova potrebno je podnijeti Zahtjev Gradu Zagrebu za povrat plaćenih sredstava.

Potrebno je naglasiti da će Grad i dalje podupirati ulične umjetnike koji zatraže dozvolu za oslikavanje murala na određenim površinama, naravno ukoliko zadovoljavaju sve kriterije. Razmišlja se i o određivanju jedinstvenog prostora koji bi bio, kako je g. Milovac rekao, „permanentni festival muralista“. Također, predsjednik Povjerenstva je apelirao na policiju prilikom evidentiranja počinitelja, a posebice na roditelje i škole da educiraju djecu o problemu uništavanja javne i privatne imovine grafitiranjem. 

Uklanjanje grafita sa Zakmardijevih stuba trajat će 15-ak dana, ovisno o vremenskim prilikama. Cijena radova iznosi 78.000 kn bez PDV-a, a radove izvodi GSKG putem ovlaštene tvrtke. 

Gradske vijesti - 2022.