clanak False

Javnozdravstvena akcija "Sačuvajmo zdrave dojke"

15.10.2022.
Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke
 
Zagreb, 15.10.2022. - Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u organizaciji Udruge Pink Life danas je održana javnozdravstvena akcija "Sačuvajmo zdrave dojke" , Story PINK FEST, kojom se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaska na redovite preventivne preglede.

U Hrvatskoj svake godine oboli oko 3000 žena. Rak dojke je javnozdravstveni problem koji se tiče svih nas i nitko na njega ne smije biti imun, stoga udruga Pogled iz novog kuta P.I.N.K.-life i magazin Story već više od jednog desetljeća obilježavaju listopad kao mjesec osvještavanja o prevenciji i borbi protiv raka dojke. Središnji dio inicijative pod geslom Sačuvajmo zdrave dojke održan je danas u samom centru Zagreba uz podršku osoba iz javnog i političkog života.

Prema podacima, u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2,999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000). Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena u Hrvatskoj, nakon raka pluća te kolorektalnog raka.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević istaknula je da Grad Zagreb osigurava dodatna sredstva za brojne preventivne programe od kojih je posebno značajno financiranje preventivne mobilne mamografije za dobnu skupinu žena od 40. do 50. g, te žena iznad 65 g., a koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg se svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju sve žene u RH u dobi 50 – 69 godina, sve s ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke, otkrivanja raka dojke u početnom stadiju i poboljšanja kvalitete života bolesnica. Od pokretanja preventivnih programa i uvođenja mamografskog probira ostvaren je pomak jer se vidi povećanje udjela slučajeva raka dojke otkrivenih u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. Petu godinu zaredom u RH zabilježen je pad mortaliteta od raka dojke (25%) što je osnovni cilj Programa.
 
U sklopu javnozdravstvene akcije, središte Zagreba bilo je obojano ružičastom bojom. Održan je i edukativno - zabavni program uz modnu reviju domaćih dizajnera koje su nosile osobe iz javnog života s članicama udruge P.I.N.K.- life, osobama oboljelim od raka dojke.

Uz prikupljanje sredstava za rad Udruge (provođenje edukativnih programa i psiholoških savjetovanja) te pomoći pri kupnji opreme zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja dijagnostike, liječenja i rehabilitacije oboljelih i operiranih žena od karcinoma dojke, naglasak se stavlja i na preventivan te edukativan aspekt događanja.