clanak False

Javnozdravstveni projekt "Djeluj sada!" i u gradu Splitu

14.06.2019.
 
U cilju zaštite zdravlja građana te unapređenja zajedničke suradnje dvaju gradova, Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić podržao je akciju preventivnih pregleda madeža i provođenje projekta „Djeluj sada!“ u gradu Splitu.
 
 
Javnozdravstvena akcija preventivnih pregleda madeža pod nazivom „Djeluj sada!“ održat će se 15. lipnja 2019., na splitskim Prokurativama od 9 do13 te od 16:30 do 20:30 sati! Besplatne preglede za građane obavljat će eminentni liječnici i sestre s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice te s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split. Uz preglede, građani će moći dobiti i vrijedne savjete s područja dermatologije i onkologije, posebno o načinima prevencije tumora kože. Na današnjoj konferenciji za medije svi sudionici akcije odaslali su poruku javnosti, prvenstveno građanima Splita, o važnosti ove teme te ih pozvali da se odazovu preventivnim pregledima u što većem broju.
 
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara najprije se zahvalio svim liječnicima, volonterima Crvenog križa te cijelom operativnom timu akcije koji će svoj rad za dobrobit zajednice i sutra staviti u službu općeg dobra i zdravstvene zaštite naših sugrađana. Potom je poseban apel uputio upravo građanima, da dođu sutra na Prokurative i učine nešto dobro za sebe: - Ljeto nam je stiglo, sunce upeklo, djeci završava škola i vesele se morskim radostima. Pravo je vrijeme da njih i nas zaštitimo, da promičemo i potičemo zdrav život pod suncem i podižemo svijest o tome kako se odnositi prema vlastitom zdravlju i životu!


Krstulović Opara zahvalio je Gradu Zagrebu, idejnom začetniku ovog projekta, što je spremno odgovorio na splitski poziv da svoju akciju, koju već 12 godina uspješno provode i bogata iskustva koja imaju, podijele s građanima Splita.  
 
 
Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice istaknula je važnost podrške lokalne zajednice na ovakvim akcijama koje se intenzivno provode upravo na ovom našem području, posebno priobalju i na otocima gdje građani žive u okolnostima velikog broja sunčanih dana, a  nemaju dostupne dermatologe. Akademkinja Šitum upozorila je da osim prirodnih postoje i rizici izlaganju umjetnim izvorima sunca: - 40 000 građana obuhvaćeno je ovom akcijom koja je usmjerena na edukaciju i prevenciju. Pored toga lokalne zajednice imaju i dodatne aktivnosti, pa su tako pohvalne edukacije u vrtićima koje provode kolege iz KBC-a Split. Sutra smo u Splitu svi zajedno na zajedničkom cilju i vjerujem u dobar odaziv Splićanki i Splićana - kazala je.
 
Primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem" podsjetila je na poražavajuću statistiku i izniman porast oboljelih od melanoma posljednjih godina što ukazuje na pojačanu potrebu za preventivnim i edukativnim djelovanjem koje ova Udruga provodi diljem Hrvatske, a interes su pokazale i susjedne zemlje.
 
Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prenijela je čestitke zagrebačkog gradonačelnika i zahvalnosti splitskom gradonačelniku i Gradu Splitu što zdravlje građana i na ovakav način stavljaju u prvi plan. Pohvalivši izvrsnu suradnju na razinu dvaju gradova i važnost ovakvih akcija, ipak je podvukla nužnost sustavnog rješavanja ovog sve izraženijeg zdravstvenog problema koje bi bilo dijelom Nacionalnog programa prevencije protiv raka.
 
Važnost suradnje među gradovima na projektima socijale i zdravstva naglasila je Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, rekavši kako ovako 'malim' akcijama zajednički potičemo velike promjene.
 
Akcija „Djeluj sada!“ u Splitu se održava u organizaciji Grada Splita, Crvenog križa – Gradskog društva Split i udruge „Zdravi pod suncem“ te u suradnji s Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

ARHIVA