clanak False

Program za očuvanje mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobe i stresa

06.04.2020.
Ovaj paket preporuka nastao je u vrijeme pandemije koronvirusa, a izrađen je u suradnji Klinike za psihijatriju Vrapče, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke su namijenjene stručnjacima koji pružaju usluge skrbi iz područja mentalnog zdravlja u pružanju psihosocijalne podrške, potom zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnom mjestu i građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa.

Situacija realne prijetnje zaraze korona virusom (COVID-19), samoizolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres za većinu ljudi. Stres može imati negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje, stoga je važno da smo svi upoznati i koristimo postupke koji nas mogu zaštiti od negativnih posljedica stresa. U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani postupci koji pomažu u kontroli simptoma tjeskobe i doprinose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti. Mnoge osobe u stresu pokazuju poteškoće u funkcionalnom, zdravom nošenju s tjeskobom i nalaze se u riziku nastanka poremećaja mentalnog i/ili tjelesnog zdravlja.

Također svojim, stresom izazvanim, rizičnim ponašanjem, mogu ugroziti ne samo sebe nego i druge ljude.


Paket preporuka za očuvanje mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobne i stresa možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

RECITE STOP UZNEMIRUJUĆIM MISLIMA
PREPOZNAJMO I IZABERIMO UČINKOVITO PONAŠANJE U BORBI PROTIV NEGATIVNIH POSLJEDICA STRESA
UPUTE ZA PROGRESIVNU MIŠIĆNU RELAKSACIJU
UPUTE ZA VJEŽBE DISANJA ZA SAMOKONTROLU TJESKOBE I STRESA

ARHIVA