clanak False

Konferencija o društveno priuštivom stanovanju

21.05.2022.
U organizaciji Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung u riječkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija o društveno priuštivom stanovanju na kojoj je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Zamjenik Korlaet pohvalio je inicijativu Grada Rijeke i zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung, budući da ova konferencija otvara pitanje svih pitanja, društveno priuštivu stanogradnju kao preduvjet zdravog društva.
„Grad Zagreb namjerava napraviti značajne pomake u smislu priuštivog stanovanja. Želimo prestati s rasprodajom gradskih stanova, kojih ima oko sedam tisuća, što znači da samo 2,5% stanovnika živi u gradskim stanovima, što je u usporedbu s Ljubljanom, a pogotovo s Bečom, nedovoljno. Želimo taj postotak povećati gradnjom novih stanova za javni, socijalni najam. Želimo biti socijalno osviješteni grad koji će stanovanje naših sugrađana, pogotovo mladih obitelji, učiniti priuštivim“, poručio je Korlaet.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, koji su razmijenili iskustva u području stambenih politika i modela društvene stanogradnje koji mogu omogućiti veću dostupnost stanova, prvenstveno mladima. Osim što su kroz niz prezentacija predstavljena europska iskustva i hrvatski izazovi vezani za priuštivo stanovanje, tijekom panel-diskusije razmijenjena su i politička stručna mišljenja na ovu temu.

Gradske vijesti