clanak False

Predstavljen web portal "Mentalno zdravlje grada Zagreba"

01.02.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa suradnicima, predstavio je danas u Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj web portal „Mentalno zdravlje grada Zagreba”. 

Riječ je web portalu na kojemu su, na jednom mjestu, objedinjeni svi projekti Grada i gradskih zdravstvenih ustanova u području mentalnog zdravlja kao i brojni drugi projekti koji se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba u navedenom području. Na portalu su ujedno objedinjene stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa.

Zahvalivši na inicijativi i izradi ovog portala, gradonačelnik Tomašević je rekao da je izrada ovog web portala odličan uvod u modernu transformaciju Grada, koju ova nova vlast posebno pozdravlja. 

“Ovo je jedinstveni portal ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, a podrška mu je tim veća jer se primjenom digitalnih tehnologija otvara dodatan put ka otvorenosti, transparentnosti, održivosti i učinkovitosti, čemu Grad Zagreb u svojim aktivnostima i djelovanju neumoljivo teži. Na jednom mjestu objedinjuje sve poteškoće vezane za mentalno zdravlje te sve kontakte ustanova, Gradskih ili državnih, u kojima građani mogu potražiti pomoć ”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 

Također je naglasio da su proračunska sredstva namijenjena za Centar za zdravlje mladih podignuta s dosadašnjih milijun kuna na 1,8 milijuna kuna. „To povećanje je omogućilo zapošljavanje četiri psihologa koji će se prvenstveno usmjeriti na mentalno zdravlje školske djece. Cilj je pojačati kapacitete Centra“, rekao je gradonačelnik. 

Kako je u svom izlaganju istaknula voditeljica projekta, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, potreba za unaprjeđenjem dostupnosti i kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja dodatno se ukazala tijekom COVID-19 pandemije i potresa koji su pogodili grad Zagreb, a s ciljem zaštite mentalnog zdravlja građana grada Zagreba.

“Na tragu toga da Grad Zagreb bude mjesto okupljanja svih ideja i svih projekata, izrađen je ovaj web portal, koji služi kao centralno mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju. Web portal će široj javnosti ponuditi savjetodavnu pomoć te će građane usmjeriti prema institucijama u kojima mogu potražiti stručnu pomoć, a dodatna posebnost ovog web portala jest što će pohranjeni podatci izuzetno koristiti u svrhu izrade znanstvenih radova, boljeg fokusa na određene mentalne poteškoće i izradu edukacijskih radionica”, naglasila je voditeljica projekta Šentija Knežević.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Romana Galić kazala je kako Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom podržava i promiče svako ulaganje i aktivnosti, a koje za cilj imaju očuvanje i unaprjeđenje dobrobiti pojedinaca i zajednice. Istaknula je da je ovaj web portal izuzetan projekt zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

Dr. sc. Ivana Kekin, dr. med., specijalist psihijatar i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba naglasila je kako pozdravlja svaku aktivnost koja za cilj ima podizanje razine svijesti građanki i građana, informiranje, edukaciju, savjetovanje, unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja. 
 

Gradske vijesti - 2022.