clanak False

Stručni skupovi

19.04.2017.

Jedna od mjera u Zagrebačkoj strategiji jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji u razdoblju od 2008. do 2010. jest organiziranje stručnih skupova za sve subjekte koji su odgovorni postupati prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Navedene stručne skupove održavaju članovi Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji koji su i sami predstavnici pet osnovnih subjekata. Rad Povjerenstva koordinira Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Prvi skup održan je za liječnike školske i obiteljske medicine pod nazivom "Prepoznavanje i procesuiranje nasilja u obitelji", 29. siječnja 2009. na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27. Predavanju se odazvalo 38 zdravstvenih djelatnika te predstavnici medija. 

 

Drugi stručni skup održan je za djelatnike odgojno - obrazovnih ustanova pod nazivom "Nasilje u obitelji - problem ne reagiranja službenih osoba: od prepoznavanja do prijavljivanja", 23. ožujka 2009. Predavanju se odazvao 71 djelatnik odgojno - obrazovnih institucija i to iz 30 osnovnih i 12 srednjih škola.

 

Treći stručni skup održan je za djelatnike socijalne skrbi pod nazivom „Prepoznavanje i suzbijanje obiteljskog nasilja u sustavu socijalne skrbi“, 6. svibnja 2009. Na radionici su bila prisutna 52 djelatnika iz sustava socijalne skrbi.

 

Četvrti stručni skup održan je za djelatnike policije pod nazivom "Prepoznavanje i suzbijanje obiteljskog nasilja iz pozicije policijskih djelatnika", 30. studenog 2009. Predavanju se odazvalo 35 djelatnika Policijske uprave zagrebačke.

Peti stručni skup, pod nazivom "Poboljšanje međusektorske suradnje u suzbijanju nasilja u obitelji: uloga pravosuđa u suzbijanju nasilja u obitelji s posebnim osvrtom na prioritet zaštite prava i interesa djece"namijenjen djelatnicima u pravosuđu, održan je 21. rujna 2010. Stručnom skupu prisustvovalo je 55 sudionika: predstavnici Županijskog i Općinskog Državnog odvjetništva, Županijskog suda u Zagrebu, Općinskog građanskog suda i Općinskog kaznenog suda te Prekršajnih sudova iz Zagreba i okolice, Policijske uprave zagrebačke i Policijske akademije MUP-a RH, odvjetničkih ureda i ureda pravobranitelja te ureda Centra za socijalnu skrb Zagreb.