clanak False

15 godina amaterske radiogoniometrije za slijepe

19.04.2017.

U galeriji Zagrebačke zajednice tehničke kulture, koja odnedavno nosi ime Vladimira Horvata, u srijedu, 12. svibnja 2010. otvorena je izložba fotografija u povodu 15. obljetnice amaterske radiogoniometrije za slijepe (1995. - 2010.). Izložbu su zajednički organizirali Radioklub slijepih "Louis Braille" i Zagrebačka zajednica tehničke kulture, a održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, koji ju je i proglasio otvorenom, čestitavši agilnim slijepim i slabovidećim radioamaterima ovaj važan jubilej.

U prostoru Galerije izloženo je 80 fotografija s brojnih natjecanja slijepih radioamatera diljem Hrvatske, koje su za ovu priliku odabrali Višnja Golić i Ivica Tomić.

O važnosti radiogoniometrije, ali i radioamaterske djelatnosti općenito za slijepe i slabovideće osobe nadahnuto je govorio predsjednik zagrebačkog Radiokluba slijepih "Louis Braille" Savo Golić. Podsjetio je na to da je prvo otvoreno prvenstvo Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe održano 27. lipnja 1995. na terenima Sportskog centra "Mladost" na Savi. Među ostalim, posebno je istaknuo činjenicu da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja na svom državnom ARG prvenstvu ima posebnu kategoriju slijepih natjecatelja. Osim toga, zahvaljujući inicijativi upravo ovog kluba, na svjetskom ARG natjecanju što ga ove godine u Opatiji organizira Hrvatski radioamaterski savez, prvi će put, u posebnoj kategoriji, nastupiti i slijepi natjecatelji.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja izložbe, koja će ostati otvorena do 22. svibnja, nastupio je i Vokalni ansmbl Udruge slijepih Zagreba.

     


Novosti 2010