clanak False

60 godina Speleološkog odsjeka HPD "Željezničar" iz Zagreba

19.04.2017.

U utorak, 13. travnja 2010. u Galeriji Vladimira Horvata Zagrebačke zajednice tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14 otvorena je izložba u povodu 60 godina postojanja i rada Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva "Željezničar" iz Zagreba.

Izložba je rezultat višegodišnje uspješne suradnje Zagrebačke zajednice tehničke kulture i zagrebačkih speleologa, osobito pri održavanju Ljetnog kampa tehničkih vještina na Jarunu te programa prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih koji ZZTK provodi s Dječjim domom Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu.

Autor izložbe je speleolog Hrvoje Grgić, a  otvorio ju je doajen hrvatske speleologije Vlado Božić.

Koristeći fundus i arhivu Speleološkog društva, autor je izložio fotografije atraktivnih speleoloških lokacija, bogatu zbirku speleoloških novina i časopisa, dijelove tehničke opreme koja se koristila u zadnjih 60 godina, zbirku minerala iz podzemlja, te mapu Lukine jame. Posebno je zanimljiva instalacija speleologa u naravnoj veličini koji posjetiteljima izložbe zorno, "na djelu", predstavlja ove iznimno odvažne zaljubljenike u naše podzemlje i njegove ljepote.

            


Novosti 2010