clanak False

Povelja Republike Hrvatske Fotoklubu Zagreb

19.04.2017.

U povodu ovogodišnjeg Dana neovisnosti, predsjednik Republike prof. dr. sc. Ivo Josipović je 5. listopada na svečanosti u Predsjedničkim dvorima uručio više odlikovanja i povelja zaslužnima za doprinos razvitku i promicanju Republike Hrvatske u različitim područjima djelovanja.

Među dobitnicima je i Fotoklub Zagreb kojemu je, u povodu 100-te obljetnice održavanja Zagreb salona, međunarodne izložbe fotografije, predsjednik Josipović dodijelio Povelju Republike Hrvatske. U ime laureata primio ju je predsjednik Fotokluba Zagreb mr. sc. Damir Tiljak (na slici).

U hrvatskoj kulturi i povijesti umjetnosti Fotoklub Zagreb zauzima važno mjesto. Gotovo da nema istaknutijeg zagrebačkog fotografa (amatera ili profesionalca) koji nije bio njegov član i u njemu stjecao fotografsko obrazovanje i kulturu.

Godine 1892. pod okriljem Društva umjetnosti u Zagrebu je osnovan "Klub fotoamateurah fotografah" s izrazito umjetničkim ciljevima. Bilo je to samo godinu dana nakon održavanja prve međunarodne izložbe u Beču, koja se danas uzima kao početak velikoga svjetskog fotoamaterskog pokreta.

Već 1910. godine Klub je održao prvu međunarodnu izložbu fotografije u Zagrebu. Od tada pa do danas u organizaciji Kluba (koji od 1922. godine djeluje pod imenom Fotoklub Zagreb), održane su 32 međunarodne izložbe, koje su uvijek pratile svjetska kretanja u fotografiji i bile otvorene za sve stilove i pravce. Od 1962. godine održavaju se pod nazivom Zagreb salon, a ove godine obilježavaju svoju stotu godišnjicu (1910. – 2010.)! I u svjetskim je relacijama malo međunarodnih izložbi fotografije koje se mogu pohvaliti sa stoljetnim kontinuitetom i tradicijom.

U znaku ovog značajnog jubileja, od 4. do 28. studenoga u izložbenoj galeriji Muzeja Mimara u Zagrebu održat će se 33. Zagreb salon, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike prof. dr. sc. Ive Josipovića.


Novosti 2010