clanak False

9. zagrebački maketarski kup

19.04.2017.

Ovogodišnji 9. zagrebački maketarski kup, tj. međunarodno prvenstvo u plastičnom maketarstvu, održano je u subotu, 24. svibnja 2014. u prostoru zagrebačke Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj cesti 82.

Na natjecanju koje je organizirao Zagrebački maketarsko-modelarski savez (uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom) nastupilo je više od stotinu maketara iz Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Slavonskog Broda, Karlovca, Siska, Varaždina i Nove Gradiške te nekoliko susjednih zemalja, najviše iz Slovenije.

Izložene su makete civilnih i vojnih zrakoplova, vozila, brodova, SF-vozila, figure, vinjete te posebno zapažene diorame, tj. umanjeni prikazi objekata i ljudi u prirodnom okolišu.

Najboljim radom ovogodišnjeg Kupa proglašena je maketa "U BOOT 552" Rolanda Vlahovića iz Rijeke, a najuspješniji klubovi bili su MK "Slavoljub Penkala" iz Zagreba te MAKOS iz Osijeka koji su u natjecateljskom dijelu osvojili najveći broj odličja. Među juniorima najuspješnija je bila ekipa MMK Savica s ukupno 4 osvojena odličja.

Pored natjecanja, priređena je i izložba maketa posvećena poznatome hrvatskom konstruktoru zrakoplova Rudolfu Fiziru te preminulom maketaru Ivici Aranzi iz Pule.

Veliki interes natjecatelja i posjetitelja privukla je i tribina "Susret s pilotima MIG-a 21" na kojoj su o svom profesionalnom razvoju i dužnostima koje obavljaju u eskadrili borbenih zrakoplova na bazi Pleso govorili zapovjednik eskadrile pukovnik Željko Ninić i satnik Saša Turk, pilot.

Organiziran je i tradicionalni sajam na kojem su maketari i posjetitelji mogli kupiti i razmjenjivati makete, maketarski alat i pribor.

Pridružujući se svima onima koji su ovih dana nesebično prikupljali pomoć nastradalima u katastrofalnim poplavama u Slavoniji, organizatori su odlučili odreći se natjecateljske kotizacije u korist dviju obitelji s poplavljenih područja u Slavoniji.