clanak False

Predstavljen kalendar Zoološkog vrta za 2018.

12.12.2017.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisustvovao je danas predstavljanju kalendara Zoološkog vrta za 2018. kojim potiče građane da više pažnje posvete očuvanju biološke raznolikosti planeta Zemlje. Kalendar sadržava fotografije šestero veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj nastale proljetos u Vrtu u sklopu kreativnog projekta Veleposlanici za biološku raznolikost.

Ponosan sam što Zoološki vrt grada Zagreba pokreće projekte koji nadrastaju lokalnu razinu. Građane potiče da čuvaju biljne i životinjske vrste u svojoj najbližoj okolini, a uključivanjem veleposlanika poručuje da očuvanje biološke raznolikosti ne poznaje granice. Među glavne zadaće suvremenih zooloških vrtova spadaju očuvanje prirode i edukacija građana. Moja je želja da Zoološki vrt grada Zagreba u tome, uz potporu svih nas, u 2018. godini bude još uspješnijirekao je gradonačelnik Bandić.

Pod vodstvom fotografa Damira Hoyke, stanovnike Vrta fotografirali su: Philippe Benoit,  veleposlanik Kraljevine Belgije, Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Tanya Dimitrova Dimitrova,  veleposlanica Republike Bugarske, Juan Luis Nilo Valledor, veleposlanik Republike Čile, Maciej Grzegorz Szymański,  veleposlanik Republike Poljske i Stavros Tsiepas, veleposlanik Helenske Republike.

Životinje u zoološkim vrtovima predstavnici su svojih rođaka u divljini, a svaka od njih zaslužuje naše veliko divljenje. Trebamo postati svjesni da svojim neodgovornim ponašanjem uništavamo životinje i biljke u vlastitoj okolini, ali ugrožavamo i one u drugim dijelovima svijetanaglasio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, te pozvao građane da čine sve što je u njihovoj moći kako bi svaka od tih vrsta imala svoje mjesto pod suncem i u godinama koje dolaze.

Istu su poruku građanima uputili i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj. Pritom su istaknuli kako njihovu ljubav prema fotografiji dodatno rasplamsava bogatstvo hrvatske flore i faune. Čestitajući Zagrebu na trećoj tituli najboljeg adventskog odredišta u Europi, dodali su da nakon izložbe fotografija o Hrvatskoj, za ožujak iduće godine pripremaju izložbu Zagreb očima stranih veleposlanika.

Zoo kalendar 2018. može se kupiti u suvenirnici Baobab po cijeni od 40kn, a dio prihoda namijenjen je Zelenoj mreži, projektu kojim se jačaju autohtone zajednice biljaka i životinja.

Gradske vijesti - 2017.