clanak False

Panel diskusija: Značaj učenja za poduzetništvo u razvoju poduzetničkog ekosustava

14.06.2016.


U Hotelu International u Zagrebu, a u sklopu projekta Postani/ostani poduzetnik (POP) održana je 2. panel diskusija pod nazivom Značaj učenja za poduzetništvo u razvoju poduzetničkog ekosustava.

Pozdravnim govorima okupljenim sudionicima obratili su se organizatori panela: Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb; Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba; Mislav Ante Omazić, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL).
Kao uvod u temu panela, Efka Heder naglasila je kako se obrazovni sustav mora otvoriti te postati aktivnim dionikom regionalnog razvoja. Cilj je stvaranje ekosustava koji potiče poduzetnički duh te tako stvara temelj ostanka mladih, obrazovanih ljudi u našoj zemlji.

Panel je za cilj imao raspraviti o važnosti sinergijskog djelovanja i ulozi svih dionika u razvoju poduzetničkog ekosustava. Kako bi se što kvalitetnije raspravilo o važnoj temi pozvani su panelisti s nacionalne, lokalne i institucionalne razine. Uz moderiranje Vesne Štefice iz SEECEL-a, te paneliste Anu Mandac, pomoćnicu ministra Ministarstva poduzetništva i obrta; Momira Karina, pomoćnika ministra Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta; Želimira Kramarića, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore; Spomenku Krebsz, predsjednicu Odbora za strukovnu izobrazbu Hrvatske obrtničke komore; Mirku Jozić, pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, Milu Jelavić, zamjenicu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Franu Šesnića, direktora Razvojne agencije Zagreb razvila se zanimljiva i korisna panel rasprava.

Sudionici panela su svojim idejama, znanjem i iskustvom doprinijeli raspravi kojoj je fokus bio stvaranje podloge za perspektivniju gospodarsku budućnost. Temeljem prezentiranog i raspravljenog, panelisti su zajedno sa sudionicima došli do sljedećih zaključaka:

1. Daljnji razvoj poduzetničkog ekosustava treba počivati i na tradiciji koja je u Gradu Zagrebu značajna te su mišljenja da je termin 'poduzetničko gnijezdo' puno prikladniji od 'poduzetničkog ekosustava';
2. Strukturirana suradnja svih relevantnih čimbenika neophodna je za razvoj poticajnog poduzetničkog gnijezda na svim razinama (lokalno, županijski, nacionalno i međunarodno);
3. Potrebno je inicirati aktivnosti za veću prepoznatljivost poduzetničkog gnijezda Grada Zagreba;
4. Neophodnost učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije u cilju razvoja pojedinca i društva u cjelini neophodno je, a tradicijsko djelovanje na svim razinama (npr. zadrugarstvo na svim razinama, 'dualni sustav' u strukovnom obrazovanju) treba i nadalje biti podupiruće i razvijati se;
5. Obrazovne institucije (vrtić, škola, visoko učilište/sveučilište) nukleus su promjene, a učenje za poduzetništvo ključno je za promjenu načina razmišljanja.
S obzirom na donesene zaključke, otvorena pitanja i važnost suradnje svih uključenih dionika, organizatori će i dalje organizirati slične događaje te će u svom radu biti usmjereni na stvaranje pozitivne poduzetničke klime.

Panel se organizirao u sklopu projekta Postani/ostani poduzetnik (POP) koji ima za cilj uspješno promovirati mogućnosti za ulazak i ostanak u poduzetništvu na području Grada Zagreba kroz učenje za poduzetništvo i kampanje za promociju studentskog i start-up poduzetništva te učenja za isto. Razvojna agencija Zagreb je nositelj projekta. Partneri na projektu su Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet. Suradnik projekta je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).
 

Gradske vijesti - 2016.