clanak False

Dodijeljene nagrade tehničke kulture "Dr. Oton Kučera"

19.04.2017.

Zbog pomjeranja datuma održavanja redovite Godišnje skupštine Zagrebačke zajednice tehničke kulture, tradicionalna gradska Nagrada tehničke kulture "Dr. Oton Kučera" za 2009. godinu dodijeljena je tek u četvrtak, 3. ožujka 2011. na svečanosti u dvorani Zagrebačke zajednice tehničke kulture.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 12 prijedloga (za pojedinačne godišnje nagrade, nagrade za životno djelo i nagrade za udruge).

Prema odluci peteročlanog povjerenstva, na čelu kojega je bio Emir Mahmutović, nagradu za životno djelo primio je Čedomir Ćurčić, doajen hrvatskog zrakoplovstva, čiji je rad u tehničkoj kulturi započeo 50-ih godina prošlog stoljeća. Idejni je pokretač izrade replike Penkalina zrakoplova u povodu proslave sto godina zrakoplovstva u Hrvatskoj. Posthumno, nagrada za životno djelo dodijeljena je i Vedranu Šamanoviću, predsjedniku Kinokluba Zagreb.

Tri godišnje nagrade primili su Jasenka Odić Jendrašić – "za iznimne rezultate u području automodelarstva, fotoamaterizma i radioamaterstva", Ivan Jurić – "za razvidne rezultate u području inovatorstva" i Ivica Tomić – "za posebne rezultate u područuju fotografije i fototehnike".

U kategoriji udruga, godišnja nagrada dodijeljena je Klubu željezničkih modelara "Zagreb".

 

Nagrada "Dr. Oton Kučera" sastoji se od novčanog dijela i povelje, čiji autor je ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

Dobitnicima je nagrade uručio mr. sc. Ladislav Prežigalo, dosadašnji predsjednik Zagrebačke zajednice tehničke kulture.


Novosti 2011