clanak False

Artupunktura na brojnim lokacijama u Zagrebu

12.10.2023.
Simboličnim preimenovanjem Prolaza neboder u Prolaz Tomislava Gotovca, otvorena je treća po redu Artupunktura.

„Ovaj projekt aktivira javni prostor, i približava umjetnost građanima“, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet koji je ujedno i otvorio događanje. Naglasio je kako Artupunktura predstavlja i svojevrsnu implementaciju gradskog programa „Kultura i umjetnost u zajednici“.

Korlaet je izrazio zadovoljstvo što su u ovogodišnju Artupunkturu uključeni i razni gradski kvartovi kroz devet gradskih ustanova: Umjetnički Paviljon, Muzej suvremene umjetnosti, Centar kulture na Peščenici, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, Centar za kulturu Novi Zagreb, Centar mladih Ribnjak, Narodno sveučilište Dubrava i Zagrebačko kazalište mladih.

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ podsjetila je kako je Artupunktura kao platforma za umjetnost i kulturu, pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba 2021., a sa inicijalnih 8 ove godine je broj projekata i partnera narasao na 30: "Artupunktura se predstavlja u svojem najkvalitetnijem i najopširnijem izdanju do sada“. Bienenfeld je najavila i kako se intervencijama u urbanom i prirodnom prostoru, istraživanjima i izričajima u klasičnim i eksperimentalnim medijima, postavljaju temelji internacionalizacije Artupunkture.

U prolazu u Ilici 1, koji je imenovan Prolazom Tomislava Gotovca, moguće je razgledati izložbu posvećenu tom svjetski priznatom performeru. Gotovac je na mnogim lokacijama Zagreba i Medvednice, kao pionir performansa, od 60-ih godina pa do kraja života izveo niz akcija, između ostalih glasoviti performans Zagreb, volim te!.

Ovom gestom aktualizirao se diskurs akcionizma i važnost djelovanja umjetnosti u javnom prostoru, zajednici i društvu, što je jedan od značajnih identiteta suvremene umjetnosti grada Zagreba.

Sve detalje, lokacije i programe možete pronaći na SLUŽBENOJ WEB STRANICI ARTUPUNKTURE.
 

Gradske vijesti - 2023.