clanak False

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici na sastanku Inicijative 4 grada u Osijeku

25.11.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet sa suradnicima održali su radni sastanak Inicijative 4 grada, zajedno s gradonačelnikom Grada Splita Ivicom Puljkom, gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem te domaćinom, gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Radićem, sa suradnicima, na temu zelene tranzicije, priuštivog stanovanja te digitalizacije.
 
Kada se radi o temi zelene tranzicije, razgovarali smo prvenstveno o automatskom upravljanju prometom, odnosno o semaforiziranim raskrižjima gdje putem umjetne inteligencije želimo povećati protočnost prometa“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Istaknuo je i kako sva četiri grada paralelno rade na povećanju stabala na javnim površinama i na jačanju kapaciteta gradskih poduzeća za održavanje zelenih površina. Dodao je i kako su potrebni dodatni iskoraci po pitanju modernizacije javne rasvjete kako bi još više štedjeli na električnoj energiji te smanjili svjetlosno onečišćenje gradova. „Na sljedećim sastancima fokusirat ćemo se na modernizaciju javne rasvjete, obnovljive izvore energije te na energetsku obnovu javnih zgrada“, najavio je gradonačelnik Tomašević.
 
Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, kao domaćin sastanka, izrazio je dobrodošlicu gradonačelnicima triju gradova te istaknuo kako, osim sastanaka uživo, održavaju redovite sastanke online putem kako bi pronašli rješenja za zajedničke probleme četiri velika grada.
 
Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak naglasio je kako u području digitalizacije međusobno dijele najbolja iskustva, a kao primjere dobre prakse u Splitu istaknuo je kontakt centar za prijavu problema građana i aplikaciju Smart city za centralizaciju svih digitalnih usluga.
 
Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako je došlo do značajnih pomaka po pitanju priuštivog stanovanja te kako je važno da to postane tema i na državnoj razini jer se radi o pitanju nacionalnog opstanka.
 
Podsjećamo, nakon što je u Zagrebu 28. ožujka pokrenuta navedena Inicijativa, u lipnju je održan sastanak u Rijeci, u rujnu sastanak u Splitu, a četvrti sastanak održan je danas u Osijeku.
 

Gradske vijesti - 2023.