clanak False

Korejsko izaslanstvo posjetilo Grad Zagreb u okviru „Programa razmjene znanja (KSP)“

25.10.2023.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Grad Zagreb je u prostorima ZgForuma i Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), od 17. – 20. listopada 2023. bio domaćin korejskom izaslanstvu u okviru Programa razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) i projekta „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“. Korejsko izaslanstvo sastojalo se od predstavnika Korejskog razvojnog instituta (KDI), Instituta Seoul, tvrtke ESE Engineering i  tvrtke LG CNS, dok je Grad Zagreb, kao domaćin, predstavljao Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Sektor za strategijske informacije i istraživanja.

Korejsko Ministarstvo gospodarstva i financija (MOEF – Ministry of Economy and Finance) 2004. pokrenulo je  „Program razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) s ciljem dijeljenja znanja i iskustava te razvijanja gospodarske suradnje s državama partnerima. KSP 2023/24 je jednogodišnji program financiran od strane Južne Koreje koji podržava projekte koji se odnose na područja ekonomskog razvoja, razvoja ljudskih resursa, ruralnog razvoja, javnih financija, industrijske i trgovačke politike, teritorijalnog razvoja, zdravlja i brige o zdravlju, makro-financijskih politika, tržišta rada, javne uprave, kulture, sporta i turizma, znanosti i tehnologije te turizma. Za provedbu programa KSP zaduženi su: Korejski razvojni institut (KDI), Korea Eximbank (KEXIM) i Korea Business Center Zagreb (KOTRA). Od strane KDI odabran je projektni Konzorcij koji čine predstavnici Seulskog instituta te firmi ESE i LG CNS.
 
U okviru „Programa razmjene znanja 2023/24“, Grad Zagreb je u studenom 2022. prijavio projekt „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“ koje je u ožujku 2023., nakon evaluacije projekta, prihvatilo Ministarstvo financija i gospodarstva Republike Južne Koreje. Ugovor s korejskim razvojnim institutom - KDI potpisan je 28. srpnja 2023., provedba navedenog projekta trajat će od rujna 2023. do kolovoza 2024.

Tijekom četverodnevnog posjeta, održani su brojni bilateralni sastanci s predstavnicima Gradske uprave Grada Zagreba, podružnice Zagrebački digitalni grad Zagrebačkog Holdinga, Razvojne agencije Zagreb, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, tvrtki Zagrebački električni tramvaj (ZET), APIS, GDi, Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e), Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta Sjever i Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER). Teme koje su bile zastupljene na navedenim sastancima odnosile su se na strateški okvir Grada Zagreba, planiranje i provođenje smart city rješenja, IT rješenja i infrastruktura u gradskoj upravi, Portal otvorenih podataka, Geoportal, Zagreb Smart City Hub, energetika, energetska obnova u zgradarstvu, razvojni planovi, integrirana urbana mobilnost, javna rasvjeta, upravljanje u hitnim situacijama, prostorno planiranje, gradske i komunalne usluge, javni prijevoz, razvoj startupova, a sve s ciljem provođenja smart city rješenja koji olakšavaju život u našem gradu.

Cilj bilateralnih sastanaka bio je razmjena informacija o regulativi i projektima iz područja smart city iz nadležnosti gradskih ureda, poduzeća i institucija, a predstavnici Korejskog Razvojnog Instituta (KDI) su sve sudionike ukratko upoznali s osnovnim informacijama o djelokrugu svog instituta i Programu razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP), a ujedno su i predstavili sami tijek provođenja programa s očekivanim ciljevima i rezultatima. 

Osim tematski podijeljenih bilateralnih sastanaka, u četvrtak, 19. listopada 2023. održan je i uvodni seminar i sastanak na višoj razini. U ime Grada Zagreba, na sastanku su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Luka Korlaet, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, gospođa Ana Pavičić Kaselj, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Sektora za strategijske informacije i istraživanja, gospodin Darko Šiško i voditeljica Odjela za koordinaciju razvoja pametnog Grada – Zagreb Smart City, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, gospođa Sanja Malnar Neralić. Korejsko izaslanstvo predstavljali su gospodin Dongchan Kim, bivši veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, ujedno i voditelj Programa razmjene znanja 2023/24 u Hrvatskoj, gospodin Kyoung Doug Kwon, direktor Odjela za savjetovanje o politikama KDI, gospodin Taewoong Youn, direktor Korejske agencije za promicanje trgovine i ulaganja (KOTRA Zagreb), gospodin Wonho Kim, direktor Odjela za strateška istraživanja Instituta Seoul i gospođa Jieun Song, viša znanstvena suradnica u KDI.

Na kraju svog posjeta, korejsko izaslanstvo obišlo je Zagrebački inovacijski centar (ZICER) u kojem su imali prilike upoznati i nekoliko startupova (X-logic, Korita Ćurić, Croteh Ekotehnologije i AIR RMLD) te server centar APIS-a.

Sljedeći sastanak planira se održati u Zagrebu u siječnju 2024.