clanak False

Odron otpada na Jakuševcu: utvrđuju se sve okolnosti, nema ugroze za zdravlje građana

05.12.2023.

Jutros nešto prije sedam sati došlo je do odrona otpada na Jakuševcu. Na terenu su policija i inspekcije koje utvrđuju sve okolnosti.
Nažalost, troje radnika Zagrebačkog holdinga je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Čekamo daljnje informacije o njegovom stanju, izražavamo žaljenje zbog ozljeda koje su radnici zadobili i stojimo na raspolaganju za pomoć njemu i njegovoj obitelji.
Istražuje se odgovornost svih uključenih, Čistoće i privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača. Na policiji i državnoj inspekciji je da utvrde odgovornost. Sa svoje strane, Grad će učiniti sve što nadležne institucije budu zahtijevale. Sigurnost radnika i građana je ključna. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će sankcije. U ovom trenutku otpad se ne odvozi na odlagalište Jakuševec.
Grad Zagreb je također dodatno angažirao sudskog vještaka da provede neovisnu istragu, te naložio dodatna mjerenja kvalitete zraka. Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar napravit će danas i dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta.
Grad Zagreb traži hitan sastanak s Vladom kako bi se ubrzala gradnja centra za otpad u Resniku, a odlagalište Jakuševec nakon 20 godina napokon zatvorilo u najskorijem mogućem roku.

Gradske vijesti - 2023.