clanak False

Gradonačelnik Tomašević se pridružio akciji podjele besplatnog komposta građanima

23.11.2023.
Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkim holdingom po drugi put ove godine organizira akciju besplatne podjele komposta namijenjenog dohrani i pripremi zemlje za sadnju.

Podjela komposta započela je danas u Gradskom vrtu Mandlova na Maksimirskoj cesti gdje su prve vreće dobili korisnici gradskog vrta, a u podjeli je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

„Građani Zagreba vrijedno odvajaju bio otpad i najmanje što možemo napraviti je da im poklonimo kompost koji nastaje od tog bio otpada. Također, želimo potaknuti odvajanje biootpada, upoznati ih s prirodnim ciklusom pretvaranja biootpada u organsko gnojivo te ih nagraditi s najkvalitetnijim kompostom“, rekao je gradonačelnik te pozvao građane da iskoriste ovu priliku i preuzmu besplatan kompost za njihove vrtove.

Besplatan kompost se dijeli od petka, 24. studenog do petka 1. prosinca, uključujući i subotu 25. studenog, u razdoblju od 8 do 14 sati, zainteresirani sugrađani po svoj kompost mogu doći u kompostanu Jankomir. Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno jedan prostorni metar komposta po članu domaćinstva.

U ime svih korisnika, o blagodati vrtlarenja u urbanim vrtovama govorili su „starosjedioci vrta“ gospođa Biba Pahor i Miroslav Sedić. Složni su u tome da je vrtlarenje „lijek za dušu“, prilika za lijepa druženja u zelenilu, a posebnost je i to da je na vrtovima sve više mladih obitelji s djecom.

Gradske vijesti - 2023.