clanak False

Atletske zvijezde najavile spektakl na Savi

02.09.2019.
Ovogodišnji 69. Memorijal Borisa Hanžekovića posebno je značajan za hrvatsku i zagrebačku atletiku jer se na nivou svjetske atletske federacije uvodi novi sustav natjecanja, a zagrebački miting nalazi se u najužem krugu za izbor najprestižnijih europskih mitinga.

Jedan od razloga za takav status najstarijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj svakako je i cjelovita obnova atletske staze, bacališta i skakališta u SRC Mladost. Stoga je atletski klub Dinamo-Zrinjevac dan uoči mitinga uručio gradonačelniku Milanu Bandiću posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatske i zagrebačke atletike. Priznanje su mu na konferenciji za novinare uručile Dora Hanžeković i Sandra Perković.
„Drago mi je što ćemo se sutra svi naći u 18 sati na stadionu Mladosti. Drago mi je što smo obnovili atletsku stazu za sve atletičare i nadam se da će rezultati biti još bolji kako bi 69. Memorijal Borisa Hanžekovića obilježili najbolje što možemo“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić nije krila zadovoljstvo startnim listama ovogodišnjeg Hanžekovićevog memorijala:
„Ponosi smo što već dugi niz godina imamo elitne startne liste koje predvode naše najbolje atletičarke i atletičari Sandra Perković, Sara Kolak i Filip Mihaljević. Vezano uz novi sustav atletskih mitinga, mi imamo veliku tradiciju i razinu rezultata i sigurna sam da će Zagreb će biti u tom krugu. Zahvalni smo na potpori Grada Zagreba i obnovi atletske staze u ime svih hrvatskih atletičara.“

Allyson Felix, najtrofejnija atletičarka svih vremena, vraća se atletskim mitinzima upravo u Zagrebu.
 „Vrlo sam uzbuđena što ponovo ovdje trčim i što se vraćam natjecanja. Treba mi dobrih utrka da bih bila u formi do Svjetskog prvenstva gdje ću trčati u američkoj štafeti 4x400 metara. Ovdje želim još popraviti svoj najbolji ovogodišnji rezultat i nastaviti napredovati prema Olimpijskim igrama“, rekla je šesterostruka olimpijska pobjednica.“

Luvo Manyonga je prošle godine obilježio miting novim rekordom u skoku u dalj – 8.46 metara. Od aktualnog svjetskog prvaka svi puno očekuju i ove godine.
„Ova godina za mene nije bila dobra, a ovo je moj zadnji miting prije Svjetskog prvenstva. Ne mogu ponovno obećati rekord mitinga, ali će sigurno sutra biti vrhunsko natjecanje. Nadam se da će gledatelji doći u što većem broju jer uvjeravam vas da će biti jako zabavno“, najavio je nastup daljaša Manyonga.

Sergej Šubenkov je trostruki pobjednik Memorijalne utrke Boris Hanžeković i sutrašnjom pobjedom postao bi rekorder po broju pobjeda na 110 metara prepone:
 „Hvala na ovoj informaciji, to me dodatno motivira. Vrlo sam entuzijastičan oko sutrašnje utrke, jedna od mojih najdražih utrka upravo je ova u Zagrebu, na Memorijalu Borisa Hanžekovića.
I za mene je ova sezona bila vrlo teška, dva mjeseca sam imao pauzu i sutrašnja utrka će za mene biti na više načina posebna. Nastojat ću ostvariti što je moguće bolji rezultat.“

Sara Kolak, aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja, Hanžeku se vraća nakon dvije godine.
 „Ovo je moj drugi nastup na Hanžeku i stvarno se veselim tome. Ovo mi je zadnja provjera prije Svjetskog prvenstva u Dohi. Osjećam se super i jedva čekam bacati. Novi trener Thorkildsen donio je dosta promjena, ali ima tu još dota detalja i čekamo provjeru našeg zajedničkog rada. Ako tehnički sve odradim dobro rezultat će biti super“, rekla je Sara.

Sandra Perković, aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska, ove godine Hanžekovićev memorijal očekuje s posebnim nestrpljenjem. Pozivam sve da dođu i podrže ovo natjecanje i pomognu mi da odem na finale Dijamantne lige u Bruxelles.
 
Na ovogodišnjem „Hanžeku“ nas očekuje još cijeli niz atraktivnih disciplina, a već danas u 18.30 na bacalištu pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice organiziran je 5. Memorijal Ivana Ivančića, natjecanje najboljih svjetskih bacača kugle.
 

Gradske vijesti - 2019.