clanak False

Svečano obilježena deseta obljetnica okupljanja volontera u palijativnoj skrbi Udruge La Verna

25.11.2019.

Kada je majci Tereziji uručena Nobelova nagrada za mir bilo je to svojevrsno priznanje i pokretu hospicija i palijativne skrbi onima koji imaju osjećaj, znanje i volju posvetiti se  čovjeku – osobi i njegovim potrebama u vrijeme njegove bolesti te u najtežim trenucima pred kraj života. Udruženo umijeće medicinske palijativne njege i hospicijske pažnje rezultira ljudskom brigom i ljubavlju prema teško bolesnim i prema umirućima. To je ostvarenje kulture života, jer čovjek je živ i dok je bolestan i dok umire“, tim je riječima zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozdravila prisutne na svečanosti obilježavanja desete obljetnice okupljanja volontera u palijativnoj skrbi udruge La Verna.

Svečanost je održana sinoć u Hrvatskome glazbenom zavodu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Stručne službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Predsjednica udruge Blaženka Eror Matić se osvrnula na desetogodišnji rad udruge i na postignuća iz područja palijativne skrbi pa je još istaknula: „Od 2009. kada smo započeli rad s Grupom za palijativnu skrb pri Franjevačkom svjetovnom redu, u udrugu La Verna, odnosno u njezin rad se do danas aktivno uključilo 94 volontera te su odradili 18 117 sati. Vrijeme su uglavnom provodili u razgovoru i druženju uz krevete naših nasmrt bolesnih sugrađana te s članovima njihovih obitelji. U proteklih 10 godina svoje povjerenje nam je ukazalo 414 obitelji. Ovu svečanost smo upriličili kako bismo zahvalili za svaku molitvu, svaku dobru riječ, svaku kunu koja pokazuje snagu zajedništva“ rekla je Eror Matić.

Kako palijativna skrb podrazumijeva sveobuhvatnu i aktivnu brigu za bolesnike i članove njihovih obitelji te nemali timski i financijski angažman, na svečanosti su volonterima, suradnicima i donatorima dodijeljene zahvalnice za promicanje dostojanstvena života do njegova okončanja i to za svakog pojedinca. Zahvalnice su među ostalima dobili: gradonačelnik Milan Bandić, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradski ured za zdravstvo.

Uime zagrebačkog gradonačelnika Zahvalnicu je preuzela njegova zamjenica Majić, te je istaknula da je 30. listopada 2018. Grad Zagreb donio Plan razvoja palijativne skrbi Grada Zagreba s razrađenim specifičnim mjerama i programima za  sustavnu podršku našim sugrađanima u najtežim životnim trenutcima. „Za takve aktivnosti  se godišnje iz Proračuna Grada izdvaja više od milijun kuna. Ublažimo li čovjeku, odnosno pacijentu bol, uspijemo li da se doživljava kao voljena osoba o kojoj ne skrbi samo obitelj već i lokalna zajednica, naš odgovor na tu iznimnu životnu situaciju prepunu boli i patnji je po mjeri čovjeka“.

Skupu se obratila  i izaslanica ministra zdravstva, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite dr. Sanja Predavec. Volonterka udruge La Verna Dragica Kipson, finalistica ovogodišnjeg natjecanja za Volonterskog oskara je poručila: „Lijepo je i korisno volontirati u udruzi La Verna. Velika je čast provoditi svoje slobodno vrijeme uz bolesnika koji je na kraju  života i pomagati mu da u toj najtežoj životnoj dionici sačuva svoje ljudsko dostojanstvo.“

U bogatome zabavno-glazbenom programu svečanosti su nastupili: Zvonimir Tonković na solo tamburi, Željko Pervan sa stand up komedijom te fra Miroslav Petrac uz pratnju Domenika Briškog na klaviru.
 

Gradske vijesti - 2019.