clanak False

Počeo Advent u Zagrebu 2019.

01.12.2019.
Paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića svečano je otvoren Advent u Zagrebu, a svijeću je na Manduševcu, uz nazočnost brojnih Zagrepčana i gostiju grada, zapalio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. koji je sve građane pozvao na zajedništvo te da u tom duhu pripreme ovaj grad i otvore srca kako bi mogli vidjeti i pomoći svim potrebitima.

Za početak budimo glasnici ljubavi i nade u našim obiteljima koje su nositeljice ovog društva, Tako možemo u ovaj svijet unijeti novo svjetlo-svjetlo solidarnosti, zajedništva , milosrđa, ljubavi i nade. Ponosan sam što naši trgovi i ulice već godinama okupljaju ljude iz cijelog svijeta i šire zajedništvo, rekao je gradonačelnik i istaknuo da je tu misiju, poruku i ugođaj prepoznala i nagradilla Europa.

Izvedbom baletne predstave Orašar u Ledenom kraljevstvu otvoren je i Ledeni park na Tomislavcu, jedan od najvećih u ovom dijeu Europe, dok su lampice na Zrinjevcu upaljene uz nazočnost brojnih prolaznika. Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno je sa suradnicima otvorio i Advent kod  Hrvatskog narodnog kazališta, gdje će se smjenjivati zvuci jazz, klasičnih i soul skladbi.

Otvoren je i Advent na Prekrižju, a  zainteresirani će građani svakoga petka i subotu moći vidjeti tradicijske običaje, dok je adventski  program uz brojna kulturna, glazbena i koncertna događanja stalno otvoren na lokacijama: Europskom trgu, Oktogonu, na Trgu bana Jelačića, Strossmayerovom šetalištu, u Maksimiru i ZOO-u  i mnogim drugim.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu traje od 30. prosinca 2019.  do 7. siječnja 2020. Nadahnut je baletom Orašar, te ekologijom i kulturom. Tako su manje i veće skulpture Orašara autora Petra Bande po cijelome gradu. Brojni ugostitelji plastiku su zamijenili papirnatim tanjurima i čašama, a postavljene su i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Advent u Zagrebu tri puta za redom bio je europski pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination. Jedna je od najvažnijih turističko-kulturnih  manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam koja bogatim programom nastoji stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj čime svake godine bilježi sve veće zanimanje stranih turista.  

Gradske vijesti - 2019.