clanak False

Energetskom obnovom zgrade Odjela 1, krenuo proces energetske obnove 8 zgrada Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan

U utorak 17. prosinca 2019. održana je konferencija za medije povodom energetske obnove Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, Objekt 1 – Odjel I.
18.12.2019.

ENERGETSKOM OBNOVOM ZGRADE ODJELA 1, ZAPOČET JE PROCES PLANIRANE ENERGETSKE OBNOVE ZA 8 ZGRADA PSIHIJATRIJSKE BOLNICE „SVETI IVAN“



U utorak 17. prosinca 2019. održana je konferencija za medije povodom energetske obnove Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, Objekt 1 – Odjel I. Konferenciji su prisustvovali doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice sv. Ivan, iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, pomoćnica pročelnice Melita Borić i voditeljica projekta Đurđica Veselin, te Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Energetska obnova u Gradu Zagrebu provodi se sustavno. Do 2021. planiramo energetsku obnovu na 134 zgrade, vrijednosti investicije od 805 milijuna kuna. U okviru energetske obnove Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ planirana je obnova osam zgrada, čime bi postigli smanjenje potrošnje energije za više od 50%.“ istaknula je Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Projekt energetske obnove provodi Grad Zagreb prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj Ugovora – KK.04.2.1.04.0809), sklopljenog s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vladimir Grošić, zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, tom je prilikom istaknuo: „Važno je imati zgrade u koje se treba ulagati i održavati ih, a Grad Zagreb je to prepoznao. Cijeli kolektiv je uređen najsuvremenijim metodama, a ono najbitnije jest da smo te nove zgrade popunili bogatim programom. I to nas iznimno veseli. Mi ćemo se pobrinuti da zagrijemo srca naših pacijenata, a Grad Zagreb će se pobrinuti za toplinu prostora bolnice.“

S njim se složila i voditeljica projekta Đurđica Veselin„Očekujemo znatne energetske i financijske uštede. Pri tome vodimo brigu i o ugodnosti korisnika. Ukupni trošak je dva milijuna i sto tisuća kuna. Ovom energetskom obnovom i provedenim mjerama energetske učinkovitosti, zgrada „Objekt 1 – Odjel I“ će iz energetskog razreda G prijeći u energetski razred B, čime bi se emisija CO2 smanjila za 35.337 t/godišnje (60,79 %).“

Vrijednost projekta iznosi 1.103.805,96 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 579.767,45 kn. Vrijeme trajanja projekta je od travnja 2019. do prosinca 2020.

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, osvrnula se na važnost potpore europskih fondova: „Za nas je ovo danas velik iskorak. U vrijeme kada su proračunska sredstva Grada Zagreba nedostatna za sve potrebe, uspjeli smo preko bespovratnih sredstava EU fondova osigurati novac. Financijsku razliku koju treba osigurati pokriva Grad Zagreb, što dodatno govori da smo od samih početaka velika potpora zdravstvenim ustanovama.“

Zgrada „Objekt 1-Odjel I“, izgrađena je 1964., grijane površine 586,36 m2 i s godišnjom potrebom za primarnom energijom prema fizici zgrade od 300.210 kWh/a.

Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti.
 
Toplinsku izolaciju vanjskih zidova predviđeno je izvesti ETICS sustavom baziranom na mineralnoj vuni debljine 15 cm, dok će se podnožje zidova izvesti toplinskom izolacijom od ekstrudiranog polistirena debljine 15 cm.  Predviđena je izmjena postojeće PVC stolarije ugradnjom novih PVC prozora i vrata s dvostrukim izo staklom 4+15A+33,2 mm. U okviru energetske obnove, predviđena je i rekonstrukcija kosog krova uklanjanjem postojećih slojeva do drvene krovne konstrukcije te izvedbe novih slojeva koji se sastoje od toplinske izolacije od mineralne vune u debljini od 20 cm, postavljene između drvenih grednika 10x20 cm, paropropusne i vodonepropusne folije, ventiliranog sloja zraka s letvama i kontraletvama te završnim pokrovom od falcanog aluminijskog lima.
 
Projektom strojarskih instalacija predviđeno je usklađivanje sustava grijanja i ventilacije prema novim uvjetima fizike zgrade. Kao izvor topline za grijanje i pripremu PTV zadržat će se postojeći priključak na interni toplovod iz centralne kotlovnice. Toplinske podstanice se rekonstruiraju, a u postojeći prostor toplinske stanice se ugrađuje predajna toplinska podstanica daljinskog grijanja. Radijatorsko grijanje za zadržava, a radijatori se opremaju radijatorskim termostatima. Također, planirana je ugradnja 7 novih visokoučinkovitih inverterskih dizalica topline za grijanje i klimatizaciju u split izvedbi sa zidnom unutarnjom jedinicom, najmanje energetskog razreda A+. Od elektrotehničkih radova predviđena je ugradnja nove elektrotehničke opreme za toplinsku podstanicu, rekonstrukcija gromobranske instalacije, te instaliranje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije, toplinske energije i vode.
 
Energetskom obnovom zgrade Odjela 1, započet je proces planirane energetske obnove za 8 zgrada  Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“.  S provedbom projekata, bolnica će znatno smanjiti svoje troškove za energente kao i smanjiti emisije CO2. S obzirom na 24-satno korištenje zgrade, najviše koristi od poboljšanja kvalitete uvjeta boravka direktno će imati pacijenti i osoblje ustanove.


Aktualnosti