clanak False

U spomen na maestra Šuteja - Giuseppe Verdi: Rekvijem - 14.12. u Lisinskom

13.12.2019.
I ove godine Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog organizira koncert u spomen na proslavljenoga hrvatskog dirigenta, maestra Vjekoslava Šuteja. Koncert Giuseppe Verdi Rekvijem održat će se u subotu, 14. prosinca u 19:30 u sklopu ciklusa Lisinski subotom 19/20., najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Ovo iznimno zahtjevno djelo duhovne glazbe jedno je od dviju najizvođenijih misa za pokojne na svjetskim pozornicama. Odati poštovanje našemu Điđiju i pokretačkoj energiji koju je imao i neštedimice dijelio sa svim ljudima s kojima se susretao, na ovaj način u meni izaziva golemi ponos, rekao je ravnatelj KD Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević i izrazio zadovoljstvo velikim interesom jer su ulaznice rasprodane mjesec dana prije koncerta.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je govorila o važnosti obilježavanja spomena na maestra Šuteja koji je u svojoj karijeri dao veliki doprinos glazbenomu životu Zagreba kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj akademiji. Vjekoslav Šutej na svjetskim je pozornicama ostavio velik i upečatljiv trag, od Houstona do Firence preko Seville i Beča, a njegova energija, optimizam i glazbeni impuls žive i danas kroz ljude s kojima je surađivao. Sigurna sam kako će snaga samog Verdijevog Rekvijema zasigurno odjekivati u našim srcima još dugo nakon ovog koncerta.

Maestro Ivan Repušić koji će ravnati izvedbom je rekao da su emocije jako prisutne, ali na svima je jako velika odgovornost zbog osjećaja zahvalnosti prema Điđiju. Svi smo svjesni koliko je maestro Šutej učinio za hrvatsku kulturu i hrvatski narod te koliko nas je svojim radom zadužio.

Kako se moglo čuti, maestralno djelo od sedam stavaka u zvuk će pretočiti vrhunski domaći ansambli: Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere HNK u Zagrebu i Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića. Emotivne vokalne solističke dionice će izvesti glasovita sopranistica Krasimira Stojanova, međunarodno priznata ruska mezosopranistica Elena Židkova, proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek i bas Marko Mimica, a koji su također pozdravili nazočne na konferenciji za medije.

Gradske vijesti - 2019.