clanak False

Dan planeta Zemlje

22.04.2020.
Ponašajte se dobro prema Zemlji , ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. (stara indijanska poslovica)

Danas se u više od 150 zemalja diljem svijeta obilježava Dan posvećen našem domu - našoj planeti Zemlji.
 
Svake godine na dan 22. travnja mnogobrojnim aktivnostima i akcijama diljem svijeta želi se potaknuti ljude na promišljanje o važnosti okoliša i prirode obzirom da se svakim danom sve više suočavamo s velikim i gorućim problemima poput globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.
 
Ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavio John McConnel  na konferenciji UNESCO-a 1969., a sam naziv Earth Day prvi put je 21. ožujka 1969. upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto – u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. kada je tijekom Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
 
Na prijedlog bolivijske vlade, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. travnja 2009. proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Republici Hrvatskoj, Dan planeta Zemlja počeo se obilježavati od 1990.
 
Ove godine obilježava se jubilarna 50. obljetnica Dana planeta Zemlje pod sloganom „Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica“ jer klimatske promjene predstavljaju najveći izazov budućnosti čovječanstva i sustava za održavanje života koji čine naš svijet prihvatljivim.
 
Promatrajući posljedice klimatskih promjena, nesumnjivo je da je opstanak biljnih i životinjskih vrsta, a samim time i čovjeka, ugrožen. Stoga je krajnji trenutak, da svatko od nas, svojim odgovornim ponašanjem prema okolišu, štednjom energije i vode te korištenjem obnovljivih izvora energije doprinese usporavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. Samo ćemo na taj način, sačuvati planetu Zemlju za generacije koje dolaze.
 
 

Aktualnosti