clanak False

JUBILARNI 10. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN OTVOREN VELIKIM STRUČNIM SKUPOM STUDENATA

14.05.2019.
Jubilarni 10. Zagrebački energetski tjedan započeo je danas u Zagrebu, a u okviru bogatog programa koji će trajati do nedjelje, 19. svibnja, okupit će brojne domaće i europske stručnjake na području energetike i financija.
 
Tjedan je otvoren velikim stručnim skupom studenata zagrebačkih fakulteta, pod nazivom „Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj“. Skup su otvorili rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i predstojnik Zavoda za naftno inženjerstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Vladimir Brkić.
 
Kako je tom prilikom poručila zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, Zagrebački energetski tjedan i ove se godine bavi ključnim temama, a to su problemi u područje energije, ekologije te učinkovitijeg iskorištavanja ljudskih resursa. Svi redom zahtijevaju sinergijski učinak zainteresiranih, od lokalne uprave i samouprave do državnih tvrtki i znanstvenih zajednica kako bi se pronašla kvalitetna i promptna rješenja“, kazala je Majić, dodavši da u budućnost trebamo krenuti s mladim generacijama i naraštajima, u čiju je viziju uvjerena.
 
„Kroz naše diplomske i dodiplomske studije nastojimo studente učiti o obnovljivim izvorima energije. Svakodnevnim radom sa studentima nastojimo kroz pametna rješenja za zeleniju, čišću i održivu budućnost poticati ne samo njihova razmišljanja u tom smjeru, već i da u praksi pokažu stečena znanja. Zato smo danas i željeli pokazati da mi ovdje radimo na projektima na temu primjene novih tehnologija u pdoručju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Naši studenti kući nose mnoge svjetske nagrade za svoje znanstvene radove kojima predlažu rješenja za bolju eneregtsku učinkovitost“, kazao je dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić.
 
Studenti su na skupu prezentirali svoje znanstvene projekte i radove, i to na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.
 
Prvog dana Zagrebačkog energetskog tjedna u Zagrebačkog inovacijskom centru – ZICER održana je i radionica projekta TOGETHER, u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Na radionici su predstavljeni mogući načini uštede energije kroz poticanje promjene ponašanja i uključivanja energetske učinkovitosti u općeprihvaćene norme ponašanja, a održan je i okrugli stol s istom tematikom.
 
Također, Hrvatski autoklub, u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, autoklubovima i drugim partnerima održao je stručni skup na kojem su prezentirani modeli i aspekti sigurne i energetski učinkovite vožnje, dok je u sklopu projekta “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva, Energetska učinkovitost - KNX model“, održano predavanje o osnovnom KNX modulu i energetskoj učinkovitosti za učenike strukovnih škola Grada Zagreba.
 
U okviru programa Zagrebačkog energetskog tjedna, u utorak, 14. svibnja, Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba održat će stručni skup, namijenjen obrtnicima i poduzetnicima, s prezentacijama na temu novih mogućnosti razvoja sektora obrtništva i malog poduzetništva na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kao i prilagodbe poslovanja novim tržišnim uvjetima. Skup će se održati u prostorijama Obrtničke komore Zagreb, na adresi Ilica 49/1, s početkom u 11:00 sati.
 
Isti dan, u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICERA, (Zagrebački velesajam,  Paviljon 12, 1. kat), s početkom u 9:00 sati, Hrvatska komora arhitekata obilježit će jubilarni 10. Zeleni dan, a tematskim sklopom obuhvatit će regenerativne procese u urbanizmu, prostoru, detalju i u materijalima. Na hrvatskim primjerima pokazat će da briga za okoliš nije trend budućnosti, već se upravo ostvaruje.
 
U program je uključen i Tehnički muzej Nikola Tesla, u kojem će se održati Dan otvorenih vrata, dok će u svim prvim razredima osnovnih škola Grada Zagreba održati satovi nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“, na kojima će nastavnici informirati učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Elektrostrojarska  obrtnička škola u svom će Kabinetu obnovljivih  izvora  energije  i  modernih tehnologija u električnim instalacijama predstaviti korištenje energije vjetra u malim  vjetroelektranama, s početom u 16:00 sati.
 
srijedu, 15. svibnja, održat će se velika međunarodna konferencija o SMART gradovima, kojoj će, među ostalim, prisustvovati ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorićministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki. Održat će se u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER, na Zagrebačkom velesajmu (Paviljon 12, 1. kat), s početkom u 9:00 sati.
 
Ove godine u program je uključena i završnica šestog po redu Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019., najljepšeg i najtišeg rallyja e-vozila na svijetu. Naime, u subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja 2019., Zagreb će ugostiti sudionike međunarodnog rallyja e-vozila, koji će u osam dana obići predivne hrvatske krajolike, nacionalne parkove i parkove prirode, čime svoje rute pretvaraju u zelene električne i turističke magistrale.
 
Podsjetimo, Zagrebački energetski tjedan manifestacija je koja prati razvoj i važne projekte iz područja energetike, zaštite okoliša i klimatskih promjena, a tijekom deset godina postojanja, ostvarila je uspješnu suradnju s međunarodnim organizacijama, obrazovnim i znanstvenim institucijama, ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, strukovnim udruženjima i komorama te gospodarskim subjektima. Održava se u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 

Aktualnosti