clanak False

Tribina „Ušteda energije kao prAvi odabir“

08.05.2018.
U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša danas je na lokaciji Tehnološkog parka u Paviljonu 12 Zagrebačkog Velesajma održana Tribina „Ušteda energije kao prAvi odabir“. Navedena Tribina održana je u sklopu međunarodnog projekta Together na kojemu Grad Zagreb sudjeluje kao partner.

Tribina „Ušteda energije kao prAvi odabir“ bavi se poticanjem promjene ponašanja u svrhu osvještavanja korisnika da i njihove aktivnosti mogu ostaviti traga te da svojim ponašanjem uvelike mogu utjecati na ostvarivanje većih energetskih ušteda. Ljudski faktor predstavlja važan utjecaj na troškove za energente, a time i na utjecaj. Svako korištenje tih resursa prilika je za ostvarivanje energetskih ušteda, no ljudi su često toga nesvjesni. U tu svrhu važno je provoditi mjere kojima se potiče znanje i podiže svijest prema racionalnoj potrošnji energije.

Tribina je započela uvodnim izlaganjem Melite Borić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koja je okupljene pobliže upoznala s projektom Together te ih uvela u današnju temu važnosti promjene ponašanja za ostvarivanje ušteda energije. Gospođa Iva Fakin iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama održala je prezentaciju o sustavnom gospodarenju energijom u javnom sektoru, dok su je predstavnica Energetskog Instituta Hrvoje požar, gospođa Vesna Bukarica predstavila rezultate analize svjesnosti i motivacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada. S druge strane, Matej Čemeljić iz Energetika Marketing održao je predavanje o bihevioralnoj ekonomiji kako bi približio okupljenima način funkcioniranja ljudskog mozga i mogućnosti poticanja promjene ponašanja.

U drugom dijelu, govornici su se usredotočili na temu primjene energetske učinkovitosti kao norme ponašanja. Iako većina korisnika dobro zna da je ušteda energije korisna i da se jednostavnim mjerama može postići velike uštede, no dug je put za primjenu tih mjera u praksi. U sklopu ovog panela, Daniel Rodik iz udruge DOOR predstavio je temu suzbijanja energetskog siromaštva na području Grada Zagreba dok je Dean Smolar iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju govorio o zelenoj gradnji i energetskoj učinkovitosti. Drugi panel završen je prezentacijama uspješnih projekata: predstavnik Grada Karlovca Žarko Latković predstavio je projekt Energy@School, a Gorica Grozdanić iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga govorila je o provedbi projekta Euronet 50/50 max.

Tribina je završila održavanjem Okruglog stola na kojoj su govornici razgovarali o prezentacijama koje su danas čuli te o mogućnostima za uklanjanje barijere u učinkovitom upravljanju energijom koja se odnosi na podizanje svijesti i promjenu ponašanja svih korisnika zgrade.



 

Aktualnosti