clanak False

Festival Open house Zagreb

04.07.2023.
Jučer je u novootvorenom Met boutique hotelu u centru Zagreba predstavljen Open House Zagreb koji od 20. do 22. listopada otvara vrata najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela.

Predstavljanju su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, kreativna ravnateljica projekta Dubravka Vrgoč, izvršna ravnateljica Tomislava Blatnik, predsjednica Ocjenjivačkog suda Zagreb Open House festivala Zrinka Barišić Marenić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić i direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld.

„Open house Zagreb festival omogućava ulazak u 35 zgrada u Zagrebu, čime se pokazuje njihova nutrina i otkriva „život“ koji se u njima odvija. Zgrade nisu samo pojavnost i eksterijer, već i interijer. Ovim projektom građanima će biti omogućen ulazak i pogled u nutrinu zgrada što me kao arhitekta iznimno veseli“ kazao je zamjenik Korlaet.

Direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je kako je u turističkom smislu ovaj projekt bitan jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj; gradi identitet destinacije; pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture.

Festival je zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. To uključuje i promišljanja načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću.

Sve informacije o festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici: http://openhousezagreb.org/

Gradske vijesti