clanak False

Gradonačelnik Grada Zagreba i njegovi zamjenici predstavili obnovljenu Aleju Matije Ljubeka na Jarunu i novu prometnu regulaciju oko jezera

29.04.2023.
Danas su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli novouređenu Aleju Matije Ljubeka na Jarunu te se provozali ZET-ovom autobusnom linijom 113 koja od danas vikendom prometuje oko jezera.

Meni je danas lijep dan zato što se nakon 40 godina konačno obnovila i unaprijedila Aleja Matije Ljubeka. Radove, ukupne vrijednosti 3,7 milijuna eura, uspjeli smo najvećim dijelom financirati iz Fonda solidarnosti i tako uštedjeti novce u proračunu”, rekao je gradonačelnik Tomašević te zahvalio svim nadležnim gradskim uredima i poduzećima koji su sudjelovali u povijesnoj obnovi ove prometnice.

Posebice me veseli da se krećemo prema viziji Jarunu bez automobila”, naglasio je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je kao prijelazno rješenje značajno smanjen broj parkirališnih mjesta na obali jezera, a otvorena nova parkirališna mjesta na više lokacija na ulazima u jezero. Premda se automobilski promet u jednom smjeru ne ukida, gradonačelnik je najavio kako će u narednih godinu dana posljednji vikend u svakom mjesecu biti vikend bez automobila te će na Jarun moći ući samo službena vozila i vozila za potrebe sportskih klubova koji djeluju unutar Jaruna.

Za godinu dana planiramo u potpunosti zabraniti automobilski promet za sva vozila koja nemaju dozvolu na Jarunu, te bi na taj način ovo područje postalo najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu“, najavio je gradonačelnik. 

Zamjenica Dolenec istaknula je kako nova prometna regulacija na Jarunu uvodi dva prometna traka za dvosmjeran biciklistički promet na unutarnji obod Aleje Matije Ljubeka, bliže jezeru, što je znatno sigurnije od dosadašnjeg rješenja, a u cilju izbjegavanja presijecanja biciklističkog prometa i motornih vozila.

Velika novost za građane je da postojeću ZET-ovu liniju 113, koja je do sada prometovala od Remize do okretišta na Hrgovićima, vikendom produljujemo tako da autobus radi krug oko jezera, s 11 novih autobusnih stajališta, uz polaske svakih 45 minuta“, rekla je zamjenica Dolenec, naglasivši kako se na taj način olakšava dolazak na jezero velikom broju građana.

Gradske vijesti - 2023.