clanak False

Gradonačelnik obišao URIHO u povodu potpisivanja novog kolektivnog ugovora za djelatnike

10.10.2023.
Nakon sklapanja novih kolektivnih ugovora za vrtiće, kulturu, vatrogasce, gradsku upravu te gradska poduzeća, Grad Zagreb nastavlja unapređivati materijalna prava radnika u gradskim ustanovama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinare objavio potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za gradsku Ustanovu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom (URIHO). URIHO u proizvodnji radno-zaštitne odjeće i obuće, tiska i kartonaže, kožne galanterije i drugih gotovih proizvoda zapošljava čak 500 ljudi, od kojih oko 300 osoba s invaliditetom.

Njihova materijalna prava nisu unaprjeđivana već 20 godina, te su plaće mnogih bile preniske. Novim ugovorom, koji stupa na snagu 1.1.2024., Grad Zagreb će u proračunu za 2024., izdvajanja za podršku URIHO-u povećati za čak 60% i tako još više doprinijeti stabilnom zapošljavanju osoba s teškim invaliditetom i njihovoj socijalnoj uključenosti.

Gradonačelnik je istaknuo kako je "ovo važan dan za sve nas koji vjerujemo u inkluzivno društvo. URIHO predstavlja ključni korak prema ostvarivanju naše vizije da svaki građanin, bez obzira na invaliditet, ima priliku voditi ispunjen i kvalitetan život. Novi kolektivni ugovor značajno unaprjeđuje materijalna i druga prava za radnike URIHO-a, čime se osiguravaju dostojni radni uvjeti."

Ravnateljica Sanja Major izrazila je zadovoljstvo što je Grad prepoznao URIHO kao strateškog partnera i u zelenom razvoju Zagreba. „S iskustvom u provođenju EU projekata, sada se okrećemo velikim kapitalnim projektima koji će nam pomoći u pozicioniranju URIHO-a na mapi kružne ekonomije i održivog razvoja“, dodala je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec dodala je kako je ovo dio šireg napora da se unaprijede uvjeti rada svih zaposlenika Grada Zagreba, te da se osigura jednakost u pravima za sve djelatnosti gdje Grad djeluje kao poslodavac. Grad je takvo usklađivanje plaća i materijalnih prava zaposlenika stoga proveo i u ustanovama socijalne skrbi, a promjene se odnose na 143 zaposlenih u pet ustanova: Luka Ritz, Novi Jelkovec, Silver, Mali dom i Duga. Osim toga, kao i u cijelom sustavu dogovoreno je i novo materijalno pravo za topli obrok, od 66,36 eura, te povećanje iznosa božićnica i regresa na neoporezive iznose.

Gradske vijesti - 2023.