clanak False

Gradonačelnik Tomašević i potpredsjednik Vlade Butković predstavili zadnjih 20 od 65 novih niskopodnih autobusa

21.02.2023.
U autobusnom pogonu ZET-a u Podsusedu danas su gradonačelnik Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktor Trgovačkog društva ZET Marko Bogdanović i pomoćnica ravnatelja SAFU Željka Perić predstavili zadnjih 20 niskopodnih autobusa iz projekta „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.“ koji su financirani iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Europske unije, a čija je vrijednost 9.176.587,70 eura. Ukupna vrijednost projekta za svih 65 autobusa iznosi 21.429.059,66 eura, od čega bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 14,5 milijuna eura.

Uz prethodno predstavljenih 45 autobusa marke Iveco i Man, danas su predstavljeni zglobni autobusi marke Mercedes. Gradonačelnik je naglasio kako su ovo zadnji autobusi koji voze na konvencionalno gorivo te da će ubuduće ZET nabavljati vozila koja će imati pogone na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila emisija štetnih plinova.

„Modernizacija voznog parka ZET-a znači da će vozni red biti pouzdaniji za građane. U isto vrijeme će biti i manje emisije u odnosu na starije autobuse koje će ovi novi Mercedesovi zamijeniti. Uz 20 novih niskopodnih tramvaja, u planu je nabava i 100-tinjak autobusa na obnovljive izvore energije koji bi se financirali iz EU fondova. To će biti značajan iskorak u ekološkoj modernizaciji Zagreba i Hrvatske.“

Ministar Butković je kazao da se ovim projektom puno pomoglo ne samo udobnosti, nego i sigurnosti javnog prijevoza te izrazio zadovoljstvo sastancima s gradonačelnikom na kojima se pripremaju i drugi infrastrukturni projekti. Dodao je i da će Ministarstvo u budućnosti imati na raspolaganju oko 120 milijuna eura za nabavku autobusa koji će imati pogone na obnovljive izvore energije, uključujući i za Zagreb.

Direktor Zagrebačkog električnog tramvaja Marko Bogdanović govorio je o najmodernijoj opremi autobusa koja uključuje pristupne platforme za lakši pristup osobama s invaliditetom, videonadzor i klimu te je naglasio kako su ovi autobusi ZET-u neophodni za poboljšanje javnog prijevoza na najfrekventijim i najopterećenijim linijama u Zagrebu.

Gradske vijesti - 2023.