clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao radove na izgradnji Oporavilišta za divlje životinje i smještaj za kućne ljubimce u Dumovcu

20.02.2023.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u pratnji ravnatelja ZOO Zagreb Damira Skoka obišao radove na izgradnji objekta Oporavilišta za divlje životinje u Dumovcu koje predstavlja treću fazu modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba.

Prostor oporavilišta kojim se unaprjeđuje sustav zbrinjavanja divljih životinja nalazit će se na prvom katu, dok će u prizemlju biti moderniji privremeni smještaj za zbrinjavanje napuštenih pasa i ambulanta. Ovakvo oporavilište za divlje životinje u Hrvatskoj još ne postoji, a predstavlja značajan iskorak Grada Zagreba u brizi za divlje životinje. Objekt će biti moderan, opremljen HEPA filterima za zrak za životinje koje se nalaze u karanteni te će biti od iznimne pomoći Zoološkom vrtu grada Zagreba koji i u postojećim uvjetima pomaže oko oporavka divljih životinja iz cijele Hrvatske.

„Doista sam ponosan kad Grad Zagreb radi ovakve iskorake i prema kućnim ljubimcima, kao što su psi, ali i prema divljim životinjama“, rekao je gradonačelnik, pritom apeliravši na sugrađane da pse ne kupuju, već udomljuju.

Osim zaštite životinja, ovaj objekt pomoći će i u zaštiti okoliša jer će se napajati sunčevom energijom preko fotonaponskih ćelija kako bi zgrada bila neutralna za klimatske promjene koje su veliki problem za bioraznolikost i divlje životinje u čitavom svijetu.

Projekt je vrijedan oko 3 milijuna eura, od čega Grad financira više od pola iz Proračuna, a ostatak je sufinanciran sredstvima EU, sredstvima nacionalnog sufinanciranja putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 

Gradske vijesti - 2023.