clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao radove na obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu

07.02.2023.

Gradonačelnik Tomašević obišao radove na obnovi Arheološkog muzeja

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnatelja Sanjina Mihelića, obišli su danas radove na konstrukcijskoj obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu. Muzej je trenutno u završnoj fazi sanacije oštećenja od potresa, a izvode se još građevinski, završno-obrtnički i instalaterski radovi.

Gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako mu je drago vidjeti kako obnova ustanova koje su u vlasništvu Grada Zagreba ide u dobrom smjeru.

„Od 2 milijuna eura za obnovu Arheološkog muzeja u Zagrebu, 1.2 milijuna eura pokriveno je iz police osiguranja, stoga će za obnovu biti potrebno povući manje novca iz Fonda solidarnosti i gradskog proračuna. Grad će financirati obnovu fasade i svega što bude potrebno da se muzej stavi u punu funkciju“, rekao je gradonačelnik i naglasio da  Grad radi sve što može da se obnovi velik broj muzeja nakon potresa, te da oni budu moderniji, bolje opremljeni i energetski učinkovitiji.

Ravnatelj Mihelić kazao je kako je prvi kat obnovljen i otvoren za javnost, dok se završetak obnove drugog kata očekuje do svibnja ove godine. 

Naime, tijekom 2021. i 2022. izvršena je konstrukcijska obnova na prvom i trećem katu, kojom se podigla mehanička otpornost i stabilnost zgrade na potresno djelovanje u skladu s Tehničkim propisom.

U prizemlju zgrade gdje su smještene prostorije muzejske biblioteke izvršeni su radovi gdje je uz sanaciju zidova izvršena i restauracija nad profilacijama i štukaturama stropova, te sanacija cjelokupne stolarije.

Gradske vijesti - 2023.