clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao Sajam zdravlja "Štampar u tvom kvartu" na Savici

13.05.2023.
Sajam zdravlja “Štampar u tvom kvartu” u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba te Doma zdravlja Zagreb - Centar održan je danas na tržnici Savica.

Podršku svojim dolaskom ponovno je iskazao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, te je istaknuo: „Kretanje je važno, posebno to naglašavam našim starijim sugrađanima, kako bi što kvalitetnije i zdravije doživjeli duboku starost. Koristim priliku da još jednom zahvalim svima koji su organizirali ovu hvale vrijednu akciju i našim sugrađanima koji su se odazvali u ovako velikom broju“.

Događanje je ponovno okupilo veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge adekvatne prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji sajma obavili su preventivne preglede te provjerili razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju, te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva. Građane se educiralo i o pravilnom čitanju i razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te im se pružilo savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. 

Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti. 

„Iznimno smo zadovoljni odazivom građana na svim događanjima u sklopu Sajma zdravlja: Štampar u tvom kvartu, od Podsuseda i Vrapča, preko Trešnjevke, Novog Zagreba, Trnja pa sve do Dubrave i Sesveta. Nadamo se da će u budućnosti biti prilike posjetiti i druge zagrebačke kvartove jer se očito kontinuirano potvrđuje Štamparov postulat da je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija“, naglasio je u svom obraćanju ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić.

Gradske vijesti - 2023.