clanak False

Gradonačelnik Tomašević otvorio "Floraart" - najveću cvjetnu izložbu u ovom dijelu Europe

18.05.2023.
Tijekom četiri dana, na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavit će se više od 170 domaćih i stranih izlagača u sklopu 57. „Floraart“ kojeg je danas otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Floraart je ne samo najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe, nego doista i lijepa tradicija. Krenuo je davne 1966. godine, kao mali projekt, a pretvorio se u događaj koji zasigurno pomaže proizvodnji cvijeća, odnosno boljem plasmanu te djelatnosti ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu. S obzirom na to da su u svibnju vremenski uvjeti bili uistinu nepovoljni, vjerujem da je organizacija izložbe bila zahtjevan pothvat , ali ja se nadam i zbog organizatora Floraarta, ali i stanovnika svih krajeva koji su u ovom trenutku pogođeni poplavama, da će se vrijeme popraviti i da što više naših sugrađana, ali i njegovih gostiju doći na „Floraart“. Brojka od 170 izlagača je uistinu impresivna i time Floraart pokazuje svoju snagu“, izjavio je gradonačelnik Tomašević i proglasio 57. „Floraart“ otvorenim.

Na izložbi će se predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji. Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine  organiziraju se zanimljiva predavanja i radionice, atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista i Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor. Najmlađi će uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

Ove godine Zagreb 57. put organizira vrtnu izložbu, i odlučili smo donekle promijeniti format, naime namjera je da se „Floraart“ predstavi više kao izložba, nego kao sajam cvijeća, a sve ovo što vidite oko sebe, cvjetne instalacije govore tome u prilog. Natječe se više skupina florista, koji dolaze iz cijele Hrvatske i ovo je zaista prilika svim ljudima koji se bave cvijećem da se afirmiraju, predstave svoj rad, ali i ponešto nauče. Zrinjevac ove godine slavi 130. obljetnicu, a ovo je i nama prilika da istaknemo i promoviramo  sve ono što radimo i u čemu smo dobri. Doista se imamo čime podičiti. Svakako bih kao novitet i posebnu atrakciju istaknuo i vertikalne vrtove, koje sami projektiramo, izrađujemo i održavamo, a koji predstavljaju najnoviji trend u Europi. Mi te trendove pratimo u stopu“,  izjavio je dr.sc. Damir Grgić, voditelj podružnice Zrinjevac koji je na kraju svog obraćanja zahvalio djelatnicima Zrinjevca koji su u gotovo nemogućim vremenskim uvjetima uspjeli privesti sve pripreme kraju.

Mladen Pavić, državni tajnik i izaslanik ministrice poljoprivrede pohvalio je organizatore, poželio svim posjetiteljima Floraarta ugodan boravak na Bundeku i istaknuo kako se prije pet šest godina proizvodnjom cvijeća bavilo oko 250 poljoprivrednih gospodarstava na 35 hektara, a danas ih je u ovoj proizvodnji 443 na 78 hektara, što nije rezultat isključivo većeg interesa za ovu profesiju, već i sređenijeg sustava.

Očekuje se da će ovogodišnji Floraart posjetiti više od dvjesto tisuća ljubitelja cvijeća. Ulazak na izložbu je besplatan.

Gradske vijesti - 2023.