clanak False

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik Luka Korlaet odali počast žrtvama Holokausta povodom Jom HaŠoa

18.04.2023.
Povodom obilježavanja Jom HaŠoa veHagvura - Dana sjećanja i junaštva, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević položio je kamenčić na Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, u znak sjećanja na stradanje židovskog naroda u Holokaustu i junaštvo tijekom oružanog ustanka Židova u Varšavskom getu 1943.

Drago mi je što Jom HaŠoa obilježavamo pored Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima kojega smo otkrili prije godinu dana. U Hrvatskoj su od ustaškog režima stradali Židovi, Srbi, Romi i svi drugi koji su bili nepoćudni za tadašnji ustaški režim i koji su mu se suprotstavili.“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Citiravši talijanskog kemičara, pisca i Židova koji je preživio Holokaust Prima Levija koji je rekao „Jednom se dogodilo, što znači da se može dogoditi i ponovno.“, gradonačelnik Tomašević je naglasio kako je ovaj spomenik stalni podsjetnik na tragediju židovskog naroda i mnogih drugih nevinih žrtava, ali i podsjetnik koliko je važno educirati mlađe generacije o tome što se događalo za vrijeme ustaškog režima, kako se više ne bi ponovilo.

Žrtvama Holokausta počast je odao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet položivši vijenac i kamenčić kod skulpture „Mojsije“ na Gradskom groblju Mirogoj.

Gradske vijesti - 2023.