clanak False

Krajem godine svoja vrata otvara obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej

25.04.2023.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom obišao je danas gradilište na obnovi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem Gradu. 

Zahvalivši djelatnicima Muzeja, projektantima, izvođačima te suradnicima iz Grada i Ministarstva kulture i medija na doprinosu u realizaciji ovog projekta, gradonačelnik Tomašević je istaknuo da se radi o ponajvećem kapitalnom zahvatu u kulturi u Zagrebu. „Novi muzej, koji svoja vrata otvara krajem ove godine, bit će energetski obnovljen, strukturno ojačan i opremljen suvremenim instalacijama, a kapaciteti novog prostora će biti povećani za čak četiri puta u odnosu na stari“. 

„Osnivač Muzeja je Grad Zagreb, ali on nije od značaja samo za Zagreb nego za cijelu Hrvatsku. Iz tog razloga, Grad Zagreb će za ovaj projekt izdvojiti oko 7,3 milijuna eura“, rekao je gradonačelnik. 

Objasnio je kako ukupna vrijednost projekta iznosi oko 26,5 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira oko 10 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem integriranih teritorijalnih ulaganja, a oko 9,2 milijuna eura će se povući iz Fonda solidarnosti. Ostatak sredstava izdvojit će se iz proračuna Grada Zagreba.

„Projekt obnove Muzeja, koji je zaštićeno kulturno dobro, uključuje potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, novi stalni postav muzeja, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme, nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom, kao i novu multimedijsku dvoranu koja će biti na raspolaganju svim korisnicima“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Dodao je da će otvaranje Muzeja konačno omogućiti javnosti uvid u iznimnu, i u svjetskim razmjerima vrijednu i značajnu prirodoslovnu baštinu koju čuva Hrvatski prirodoslovni muzej.

„Zahvaljujem Gradu Zagrebu koji je izdvojio značajna sredstva za ovaj projekt. Radovi se ne odnose samo na sanaciju od potresa ili adaptaciju prostora za nove namjene, koncem godine će Zagreb dobiti cjeloviti obnovljeni Muzej sa stalnim i suvremenim postavama te s novim laboratorijama koji omogućuju posjetiteljima da sami sudjeluju u geološkim i biološkim istraživanjima“, rekla je ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović. 

Gradske vijesti - 2023.