clanak False

Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo i dizajn 2019.

14.03.2019.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, danas je u dvorani Školske knjige, otvorio Međunarodni znanstveni skup Tiskarstvo & dizajn 2019, koji se održava u organizaciji Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Na dvodnevnome skupu će sudjelovati oko 70 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva kako bi  potaknuli razvoj grafičke i dizajnerske struke i znanosti.

Predsjednica Međunarodnog skupa Jana Žiljak Gršić, izrazila je zadovoljstvo što znanstveni skup iz godine u godinu unapređuje i pruža dodane vrijednosti i najnovije informacije na području tiskarstva i dizajna. Tijekom ova dva dana bit će riječi o novim dostignućima iz područja sigurnosti dokumenata i vrijednosnica, o otkrićima glede zaštite ambalaže te o doprinosima stručnoj literaturi i prijenosu znanja s pomoću novih medija. Na skupu će također biti i prezentirana nova dostignuća Infrared grafike, hrvatskog otkrića, koje je osim državne nagrade za znanost  dobilo i brojna druga svjetska priznanja, dodala je predsjednica..

Međunarodni skup je prigoda da se svi zajedno upoznamo s novim tehnologijama, razmijenimo iskustva i znanja te da zajednički doprinesemo razvoju zaštite dokumenata i grafičkih proizvoda, ali i njihovoj primjeni u gospodarstvu, pritom ne zaboravljajući da hrvatska kulturna baština svjedoči kako smo tiskarstvo prihvatili kao novi kulturni, društveni i politički izazov, rekao je gradonačelnik Bandić. Grafički dizajn je važna interdisciplinarna grana koja kombinira tipografiju, ilustracije, fotografije i tisak kako bi se vizualnom komunikacijom prenijela ideja ili poruka. Kreativnost i razvijeni smisao za estetiku uz vrhunsko znanje o tiskarskim tehnologijama ovo područje čini zanimljivim, ali i neophodnim za našu svakodnevicu, istaknuo je gradonačelnik te je dodao da je ulaganje u znanje i tehnologiju ulaganje u budućnost te da je put prema razvoju.
 
Gradonačelnik Bandić je Medalju Grada Zagreba uručio dr. sc. Vilku Žiljku, prof. emer. za cjelokupni rad i izniman doprinos na području znanosti, tiskarstva i grafike.
 

Gradske vijesti - 2019.