clanak False

„Muzeji su važni!“: Gradonačelnik Tomašević na 18. manifestaciji Noć muzeja

27.01.2023.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prisustvovao je u Etnografskom muzeju Zagreb otvorenju 18. manifestacije Noć muzeja, pod sloganom „Muzeji su važni!“.

Noć muzeja postala je jedna od najomiljenijih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj. Vjerujem da publika svake godine sve više i više uživa u ovoj manifestaciji i da će tako biti i ove godine.“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Naglasio je kako Grad Zagreb pomaže ovoj manifestaciji besplatnim javnim prijevozom do muzeja. Kao jedan od glavnih izazova istaknuo je cjelovitu obnovu gradskih muzeja oštećenih u potresu. „Još je dosta izazova pred nama, ali vjerujem da ćemo ih uspješno prevladati i da će gradski muzeji zasjati u punom sjaju.“, zaključio je zagrebački gradonačelnik, pozvavši građane da posjete i uživaju u ovogodišnjoj Noći muzeja.  

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost ove manifestacije, kao i svih onih koje promiču sudjelovanje u kulturi i privlačenje nove publike. Poželjevši atmosferu uživanja, učenja i dijeljenja ljepote sudjelovanja u životu kulture posjetiteljima Noći muzeja u cijeloj Hrvatskoj, proglasila je Noć muzeja otvorenom.

Uz ministricu Obuljen Koržinek i gradonačelnika Tomaševića, okupljenima su se obratile i ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec i jedna od pokretačica i voditeljica manifestacije Vesna Jurić Bulatović.

Gradonačelnik Tomašević je, u sklopu Noći muzeja, posjetio i Tehnički muzej i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić svečano je otvorila novu galeriju Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5“, u Hebrangovoj 5, u sklopu ovogodišnje Noći muzeja. Zgrada Hrvatskog školskog muzeja je teško stradala u potresu, zbog čega je muzej gotovo tri godine zatvoren za javnost.

Pročelnica Višnić je izrazila iznimno zadovoljstvo otvaranjem prostora kojeg će muzej koristiti kako bi raznim izložbama, radionicama i drugim događanjima posjetiteljima pokazao rad jedinog muzeja u Hrvatskoj specijaliziranog za povijest školstva.

Gradske vijesti - 2023.