clanak False

Na 25. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljano o mjerama za kvalitetu života osoba starije životne dobi

06.09.2023.
Danas je održana 25. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba, na kojoj  je glavna tema bila kvaliteta života osoba starije životne dobi. Vijeće je ususret sjednici Gradske skupštine raspravljalo o izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi te o Izvješću koje prati Strategiju o kvaliteti života osoba starije životne dobi.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i dopredsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Danijela Dolenec je, kao najvažniji dio izmjene Odluke o socijalnoj skrbi koji se tiče osoba starije životne dobi, istaknula podizanje cenzusa za ZET-ovu pokaznu kartu na 560€, što je sada iznos minimalne plaće. „To je jako važna politika kojom ćemo obuhvatiti oko 20 000 osoba starije životne dobi i koja smanjuje socijalnu isključenost te olakšava mobilnost. Ona je važna za naše najstarije sugrađane, ima univerzalnu podršku i predstavlja kvalitetan iskorak koji sada radimo“, rekla je zamjenica Dolenec.

Glavna tema Izvješća koje prati navedena Strategija bila je stanje u domovima za starije. Gospodarsko-socijalno vijeće detektiralo je da postoji prostor za poboljšanje, s obzirom na nedovoljni državni udio u financiranju decentraliziranih domova za starije, ali i činjenicu da su korisnici domova sve starije dobi te trebaju sve veću podršku u obliku skrbi, što otvara pitanja zapošljavanja adekvatnog kadra i cijene rada u takvim ustanovama. „Zaključak je Gospodarsko-socijalnog vijeća da je primio ovo Izvješće na znanje te je dao podršku vezano uz napore Grada Zagreba da uvijek drži nadstandard u odnosu na državnu razinu“, istaknula je zamjenica Dolenec.

 

Gradske vijesti - 2023.