clanak False

Obilazak gradilišta Pastoralnog centra i Makedonske pravoslavne crkve Sv. Zlate Meglenske

31.10.2019.
U pratnji poglavara Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopa Ohridskog i Makedonskog g. g. Stefana  te zagrebačkog nadbiskupa i hrvatskog kardinala Josipa Bozanića, gradonačelnik Milan Bandić jutros je obišao gradilište Pastoralnog centra i Makedonske pravoslavne crkve Sv. Zlate Meglenske na Knežiji.

Nakon obilaska budućeg Centra i crkve, Njegovo Blaženstvo g. g. Stefan je izrazio zadovoljstvo što je i danas svjedok da su u Zagrebu Makedonci pravoslavci srdačno primljeni. Ovaj hram u Zagrebu je potvrda prijateljstva dviju zemalja, dvaju naroda i dviju Crkava i hvala svima koji su doprinijeli izgradnji ovoga veilkog djela, dodao je.

Napominjući kako bi svi građani vjernici trebali imati sve što je potrebno za ovozemni i vječni život, kako to pruža ovakav božji hram, kardinal Bozanić je naglasio: Drago nam je da smo u  Božjem hramu u kojem će se okupljati Makedonci pravoslavci, a to govori da je Zagreb otvoren za sve koji u njega dolaze te da  pruža priliku vjernicima da ispovijedaju svoju vjeru. U Zagrebu se uz makedonske pravoslavne vjernike okupljaju i vjernici Rumunjske i Bugarske pravoslavne crkve i to u crkvama koje im je dala Zagrebačka nadbiskupija.

Iskazujući poštovanje dvojici duhovnih pastira, gradonačelnik Bandić je dodao da je njegov najveći projekt što je Zagreb otkad mu je on čelu istinski multietničan, mutikonfesionalan i multikulturalan grad. To vidimo na djelu jer je i danas veliki dan za Zagreb i Hrvatsku koji od 1. siječnja predsjedaju EU-om i koji žive europske i civilizacijske standarde.

Kako se čulo, od Grada Zagreba je 2008. kupljeno građevinsko zemljište za izgradnju Centra i crkve, a u listopadu 2014. je postavljen i blagoslovljen kamen temeljac. Završetak radova čija je vrijednost 11,5 milijuna kuna se očekuje krajem 2020., a Grad je sudjelovao s 1,2 milijuna kuna.

Podsjetimo, arhiepiskop Stefan je u prosincu 2016. u Skoplju gradonačelniku Bandiću dodijelio najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve – Orden sv. Klimenta Ohridskog.
 

Gradske vijesti - 2019.