clanak False

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

28.02.2024.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, u interakciji s građanima te uz podjelu informativnih materijala, u subotu, 02. ožujka 2024. godine, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, na Trgu Petra Preradovića organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva. 
 
Cilj ove akcije je skrenuti pozornost šire javnosti na potrebu povećanja znanja i mogućnostima prevencije raka debelog crijeva s posebnim naglaskom na važnost odaziva ciljane populacije u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Naime, odlukom Vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa u skladu je s preporukama Europske komisije. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

Osobita vrijednost programa je visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva. Naime, osobe s uklonjenim polipima srednjeg i visokog rizika trebaju biti pod nadzorom nakon probira i to prema smjernicama usvojenima na razini EU.

Zašto postoji Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izlječenje veliki. Štoviše, otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti. Kao i u drugim europskim zemljama, program je namijenjen osobama od 50. do navršene 74. godine života.

Rak debelog crijeva raste relativno sporo pa bolesnik čak nekoliko godina ne mora znati da je bolestan. Zbog toga se najveći udio oboljelih otkriva u fazi kad je bolest proširena lokalno ili u udaljene organe. Međutim, primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi uočljivi znakovi bolesti i kad je u početnom stadiju. Manje je poznato da se istim metodama mogu otkriti i predstadiji raka debelog crijeva, male izrasline-polipe. Otkrivanjem i odstranjivanjem polipa, uspješno se sprječava nastanak raka debelog crijeva.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i započne liječenje odmah, on je izlječiv.

Rano otkrivanje raka debelog crijeva smanjuje potrebu velikih kirurških zahvata.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Aktualnosti/događanja