clanak False

Održana sedma konferencija Hrvatski dan debljine

15.03.2023.
Debljina je zdravstveni i društveni problem

Sedma konferencija Hrvatski dan debljine, u organizaciji Udruge za prekomjernu težinu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove je godine posvećena mladim ljudima i onima koji žele i znaju kako promijeniti paradigmu i utjecati na promjene ponašanja kod svih generacija, ali prvenstveno kod mladih ljudi koji tek formiraju svoje navike.

Pozdravljajući organizatore i sudionike konferencije, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović istaknula je kako je od iznimne važnosti raditi na podizanju svijesti građana o problemu debljine kao bolesti pandemijskih razmjera. „Posebice među mladim ljudima, koji mnogo vremena provode na društvenim mrežama gdje su često izloženi pogrešnim vrijednostima na koje se gleda i kroz prizmu debljine, potrebno je stalno ponavljati kako ona nije samo estetski već, prije svega, zdravstveni, ali i obrazovni i socijalni, odnosno širi društveni problem. Posebno je to naglašeno uzmemo li u obzir podatke kako je svako treće dijete u Hrvatskoj pretilo, a još češće ako su im roditelji slabijeg obrazovnog ili socio-ekonomskog statusa“, naglasila je pročelnica Vidović te spomenula niz javnozdravstvenih nadstandarda koje Grad Zagreb provodi s ciljem educiranja građana o važnosti zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i redovitih kontrola.

"Tu su Savjetovalište za prehranu i Dijabetološki centar Doma zdravlja Zagreb – Centar, Dnevna bolnica za poremećaje prehrane pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, a posebno treba naglasiti savjetovališta za dojenje i poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta u zagrebačkim domovima zdravlja na šest lokacija. Znamo da je dojenje najbolji način prehrane djeteta, sprječavanja bolesti i promicanja zdravlja koje osigurava optimalan rast, razvoj i zdravlje djece, a pravilna prehrana u ranom djetinjstvu ključna je za zdravlje djece  i odraslih", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba mr. sc. Lora Vidović.

Ako znamo da u Hrvatskoj 35 % djece u dobi od 8 do 8,9 godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom te ako 65% odraslih Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu sasvim je jasno kako je „debljina“ jedna od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema u našoj zemlji.

O multidisciplinarnom pristupu u rješavanju problema debljine govorio je prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., spec. epidemiolog, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, „Nastavni zavod pristupa ovom zdravstvenom problemu sveobuhvatno. Kroz Službu za javno zdravstvo pružamo savjetovališni rad multidisciplinarnom suradnjom liječnika, nutriconista, kineziologa, medicinske sestre i pshioterapeuta. Kroz projekt “Snažna patronažna”, financiran iz fondova Europske unije, koji se velikim dijelom odnosio upravo na primarnu prevenciju debljine, ostvarili smo značajnu suradnju s našom vrijednom Patronažnom službom na razini Grada Zagreba te nastavili edukaciju i sa medicinskim sestrama timova obiteljske medicine zagrebačkih Domova zdravlja. Kroz Službu za školsku i adeloscentnu medicinu pratimo i naše učenike i studente te uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Grada Zagreba provodimo i specifično savjetovanje mladih“.

"Vrlo je važno da svi liječnici i zdravstveni djelatnici prepoznaju i dijagnosticiraju debljinu kao bolest te pomognu osobama s preuhranjenošću i debljinom odgovarajućim terapijskim pristupom, koji podrazumijeva unaprijed definirane ciljeve i individualnu terapiju", naglasio je prof. dr. sc. Davor Štimac, gastroenterolog, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

O važnosti obitelji i roditelja pri učenju odnosa prema hrani govorila je izv. prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, epidemiologinja HZJZ-a. Okupljene je pozdravila i izaslanica Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić, dr. med., a glavni zaključak konferencije dala je predsjednica Udruge za prekomjernu težinu Sonja Njunjić koja je naglasila kako su prevencija i edukacija stanovništva najvažniji alati u sprječavanju daljnjeg porasta pretilih i debelih u društvu, a multidisciplinarni pristup liječenju pretilih nužan za poboljšanje njihova života te fizičkog i mentalnog zdravlja."

Gradske vijesti - 2023.