clanak False

Osuda navijačkih divljanja na derbiju Dinamo - Hajduk

19.04.2017.

Zagreb i Zagrepčani i istinski navijači umorni su od događaja sličnih ovome u subotu, umorni smo od sramoćenja i isprika koje, u pravilu, moramo slati gradonačelnicima gradova u kojima nastupaju naši klubovi, odnosno, točnije, huligani koji sebe zovu navijačima. Sjetimo se Temišvara, Kapfenberga, Praga, Udina...-  rekao je gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji koju je sazvao kako bi oštro osudio divljačko ponašanje navijača na subotnjem derbiju u Maksimiru između Dinama i Hajduka. 

Ono što smo gledali u subotu, to divljanje i huliganizam, to zaista nije Zagreb – nastavio je gradonačelnik, pozvavši Zagreb i Zagrepčane, sve institucije i društvo u cjelini, da zajedno kažu dosta i da ne budu taoci onih kojima ništa nije sveto, ni klub, ni šport, ni Zagreb, ni Hrvatska.
Naglasio je, također, da je ovo kap koja je prelila čašu i da treba podvući crtu i vratiti stvari u normalne okvire.

Podsjetio je na tragediju u Bruxellesu 1985. kada je na utakmici između Juventusa i Liverpula srušen nosivi zid stadiona, što je tada također, bila kap koja je prelila čašu i koja je rezultirala izbacivanjem svih engleskih klubova iz europskih natjecanja sljedećih pet godina. Zahvaljujući mjerama tadašnje premijerke Margaret Tatcher danas u Engleskoj više nema takvih situacija, a utakmice i stadioni su mjesta pravog uživanja u nogometu.

Priopćenje gradonačelnika: 

Najoštrije osuđujem divljačko i kriminalno ponašanje „navijača“ za vrijeme i nakon utakmice Dinamo-Hajduk. Kao gradonačelnik i počasni predsjednik Dinama, pozivam sve civilizirane navijače, građane Zagreba i cijelu hrvatsku javnost da kažu „dosta!“ sramoćenju športa, uništavanju imovine, ugrožavanju i ranjavanju ljudi i sramoćenju Zagreba i Hrvatske.

Svjestan sam i osobnog rizika koji ovim pozivom preuzimam, ali sam također siguran da je došlo vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom i da se huligansko divljanje počne sankcionirati najdrastičnijim mjerama. Tu se više ne radi o ekscesima, subkulturnom „iživljavanju“, nego o ugrožavanju javne sigurnosti i prava na civilizirani život naših sugrađana. Kao gradonačelnik Zagreba dužan sam i obavezan svim svojim mogućnostima doprinijeti da se to huligansko zlo, taj organizirani nered, iskorijeni za sva vremena.

Pozivam sve institucije naše države, od Vlade do policije, da odmah i bez ikakva taktiziranja učine sve kako bi se zakonski i na druge načine stvorile pretpostavke za kazneno gonjenje huliganskih ispada na športskim natjecanjima i da se to kazneno djelo tretira kao teško ugrožavanje javne sigurnosti.

Ovom prigodom želio bih izraziti i svoju duboku i iskrenu solidarnost sa stradalim policajcem Kristijanom Trokterom i njegovom obitelji te sa svim građanima Zagreba koji su na bilo koji način trpjeli, zbog ove subotnje sramote u Maksimiru.
Također čestitam Dinamu na osvojenoj tituli, kao i Hajduku na fer igri. No isto tako želim reći da nikakva titula u športu nije vrijedna ugrožavanja ljudskih života i sigurnosti građana. Zato pozivam sve klubove i hrvatsku športsku javnost da bez fige u džepu osude svako neprimjereno ponašanje navijača, kako nam navijački desperadosi ne bi uništili šport i civilizirane standarde javnog života.


ARHIVA