clanak False

Smanjene cijene najma gradskih poslovnih prostora

27.11.2012.

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,
poštovani sugrađani! 

S obzirom na sve veća financijska i druga opterećenja koje trpi većina naših sugrađana, te na sve veću nezaposlenost i, općenito, sve težu socijalnu situaciju, želim vas obavijestiti da sam u listopadu donio odluku kojom se smanjuju cijene zakupnina za poslovne prostore.
Ovo krizno i recesijsko vrijeme, koje od svih nas zahtijeva još više solidarnosti, pravednosti i socijalne osjetljivosti prema onima kojima je najteže, zahtijeva također i mjere za lakše uvjete privređivanja i više poticaja za one koji proizvode i privređuju i koji se svim silama trude održati „iznad vode“.
Vođen neospornom činjenicom da nas iz krize može izvući samo rad, znanje i kreativnost, uz korištenje svih naših potencijala i resursa, te potrebom da Zagreb kao tradicionalno obrtničko središte sačuva taj svoj identitet, donio sam odluku koja tim, ali i drugim poslovnim subjektima, olakšava situaciju i pomaže da uspješnije posluju, da se očuvaju i otvaraju nova radna mjesta. 

Cijene za sadašnje i buduće zakupnike smanjuju se od 14,3 do 44,89%, ovisno o zoni i djelatnosti, dok se mjesečna zakupnina za podrumske i dvorišne poslovne bez obzira na djelatnost, umanjuje za 50%.
Najveće pogodnosti imaju proizvodno-prerađivačke djelatnosti, odnosno naši obrtnici. 

Zagreb je prema toj odluci (Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor) podijeljen u 5, a ne u 4 zone kao dosad. 

Uvedena je nulta zona koja je zapravo srce dosadašnje I., najatraktivnije zone. U njoj je za obrtničku djelatnost zakupnina smanjena za 16,30%. 

U ostalim zonama cijene zakupnina smanjuju se kako slijedi: 

I. Zonaugostiteljska, trgovačka i posrednička djelatnost (uredska i agencije) umanjena je za 14,03%, a proizvodno-prerađivačka djelatnost za 21,20%.
II. Zona
- ugostiteljska, trgovačka i posrednička djelatnost (uredska i agencije) umanjena je za 19,40%, a proizvodno-prerađivačka djelatnost za 28,37%.
III. Zona
- ugostiteljska djelatnost umanjena je za 27,24%, trgovačka i posrednička djelatnost (uredska i agencije) umanjena je za 28, 36%, a proizvodno-prerađivačka djelatnost za 32,84%.
IV. Zona - ugostiteljska, trgovačka i posrednička djelatnost (uredska i agencije) umanjena je za 35,53%, a proizvodno-prerađivačka djelatnost za 44,89%. 

Potpunu informaciju naći ćete na www.zagreb.hr, u Zaključku o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor ili u našem Uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada. 

Koristim prigodu, dragi sugrađani, da vas podsjetim da je upravo u tijeku natječaj za davanje u zakup 67 poslovnih prostora u svim gradskim zonama. Otvoren je do 10. prosinca i objavljen na našim službenim stranicama www.zagreb.hr. 


Uvijek ističem da je funkcija gradonačelnika i gradske uprave biti istinski servis građanima i logistički partner poduzetnicima, pa tako vjerujem da će ova mjera koja ima svoju gospodarsku, socijalnu, pa i širu društvenu dimenziju, u ovom kriznom vremenu pomoći našim obrtnicima i svima koji privređuju u gradskim prostorima. Volio bih da bude i poticaj nekim novim poduzetnicima da se lakše i s više optimizma upuste u poduzetničke vode. Napominjem, također, da ćemo i dalje pratiti efekte i razvoj situacije te u skladu s tim predlagati i nova rješenja.


Vaš gradonačelnik
Milan Bandić


ARHIVA