clanak False

Predstavljen novi Priručnik za dojenje i Savjetovalište za planiranje obitelji

13.05.2019.
1/2
U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada. Aktivnosti se provode i kao dio programa „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“ koji se aktivno provodi od 2015. godine. Tom je prilikom također predstavljen i novi opsežni Priručnik za dojenje na čak šezdeset stranica koji potpisuju vrsni stručnjaci, a na usluzi je i Savjetovalište za planiranje obitelji.

Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatu na web stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr/prirucnik-za-dojenje/142251. Na taj način priručnik će biti na raspolaganju i roditeljima u cijeloj Hrvatskoj te regiji, izjavila je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Zagreb - prijatelj dojenja“ i urednica Priručnika o dojenju.

Korisni savjeti vezani za dojenje te odabir pitanja i odgovora iz svakodnevne prakse pedijatra imaju namjenu majkama pružiti znanja, vještine i sigurnost u procesu dojenja. Jedan od čestih uzroka prekida dojenja dojenačke su kolike i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke, stoga se u priručniku i ovoj temi posvećuje prostor koji će rasvijetliti šarenilo uzroka i pojavnosti kolika te mogućnosti pomaganja, sve s namjerom da se smanji razina majčinog stresa i uspostavi skladan i smireni emocionalni odnos s djetetom. I konačno, u vrijeme izloženosti brojnim kemijskim toksinima iz okoliša, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani dojilja i olakšati siguran odabir namirnica, ali i drugih predmeta opće uporabe. U širem kontekstu, priručnik je tek jedan mali dio predanog rada Gradske uprave na potpori dojenju i roditeljstvu, istaknuo je Milivoj Jovančević, pedijatar i autor Priručnika o dojenju.

Ove godine pokrenut će se u Domu zdravlja Zagreb - Istok i Savjetovalište za planiranje obitelji kao dodatna usluga u sklopu koje će se budući roditelji moći informirati kod ginekologa o reproduktivnom zdravlju, načinima planiranja obitelji i drugim važnim temama u trenutku kada se odluče na proširenje obitelji, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istog Dragica Jesih.

Negativni demografski trendovi u našoj državi potaknuli su odgovorne u Gradu Zagrebu na osmišljavanje, donošenje i provedbu mjera pronatalitetne politike nedugo nakon popisa stanovništva 2001. godine. Uvođenje različitih mjera (potpore za novorođenčad, subvencioniranja cijene dječjih vrtića, kupnje školskih knjiga, sufinanciranja prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, stipendiranje učenika i studenata, pomoći za roditelja odgajatelja itd.) dovelo je do toga da Grad Zagreb svih ovih godina brojem stanovnika nije doživio sudbinu koja nažalost prati mnoge krajeve naše države. Grad Zagreb puno je pažnje i sredstava ulagao i ulaže u to da se njegovi stanovnici dobro osjećaju u svojoj sredini čemu, pored različitih olakšica i subvencija za djecu, doprinosa i stvaranja mreža ustanova, institucija i savjetovališta u kojima mogu zadovoljiti svoje potrebe i potrebe svoje djece i obitelji  općenito. Osiguravanjem različitih mogućnosti za ugodniji i sigurniji život svojih sugrađana Grad Zagreb stekao je imidž grada u kojem je poželjno zasnivati obitelj te rađati i odgajati djecu imajući na umu da će im u tome Grad, kao lokalna sredina, uvijek biti podrška, izjavila je Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju o mjerama demografske politike Grada Zagreba.

Zahvalivši pedijatru Jovančeviću, recenzentu Priručnika Stanojeviću, ravnateljici Jesih te Gradskom uredu za zdravstvo i Uredu za demografiju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako Grad Zagreb živi aktivnu populacijsku demografsku politiku te u tu svrhu godišnje izdvaja preko 900 milijuna kuna. Model Grada Zagreba trebalo bi primijeniti i na državnoj razini, rekao je.

Savjetovalište za poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta u Zagrebu, koji je s radom započeo prošle godine te uvođenje Savjetovališta za planiranje obitelji jesu preduvjet demografskih mjera, a u sinergiji dvaju ureda i Doma zdravlja – Istok „rodio“ se i Priručnik za dojenje.

Gradonačelnik Bandić također je dodao kako Grad Zagreb nizom javnozdravstvenih, obrazovnih i socijalnih programa pruža kontinuiranu podršku djeci i obiteljima. Na ovaj način želimo dati svoj doprinos razvoju funkcionalne, zdrave i zadovoljne obitelji koja je temelj za razvoj uspješnog društva, zaključio je.

Cilj je cjelokupnog programa potaknuti demografsku politiku Grada Zagreba te pomoći roditeljima da što jednostavnije savladaju sve vještine najzahtjevnije uloge u njihovim životima.

Gradske vijesti