clanak False

Prostor središta Trešnjevke

22.09.2021.
Frana Milaković i Mihaela Maslać, prvonagrađeni rad na javnom natječaju 2020. godine

Prostor središta Trešnjevke prema članku 101. Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba prepoznat je kao nositelj identiteta pojedinih urbanističkih cjelina i urbanih poteza grada. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada započeo je u listopadu 2018. godine s provođenjem Gradskog projekta Prostor središta Trešnjevke.

Obuhvat Gradskog projekta Prostor središta Trešnjevke uključuje prostor Tržnice Trešnjevka zajedno s okolnim prostorom istočno i južno od Tržnice, prostorima uz Maglajsku i Dobojsku ulicu na zapadu te Tratinsku, Ozaljsku i Krapinsku ulicu, Novu cestu i Gagarinov put, a u utjecajnu zonu uključen je i širi prostor (Vrandučka ulica, Ulica grada Vukovara, Ulica Dužice i Trakošćanska ulica).

S obzirom na svoj položaj, središnji prostor Trešnjevke ima izuzetan potencijal u unapređenju održivog urbanog razvoja neposrednog prostora te stvaranja novog gradskog podcentra s naglaskom na otvorenim javnim prostorima i parkovnim površinama pri čemu je redefiniranje Tržnice ključno za transformaciju tog desetljećima zapuštenog i rascjepkanog prostora.

Građani su u Gradski projekt Prostor središta Trešnjevke bili uključeni od samog početaka kroz ranu izravnu participaciju koja je osmišljena i provedena u sklopu sociološkog istraživanja.

I. Pripremne aktivnosti
Prostorna analiza Prostor središta Trešnjevke, travanj 2019.
Urbanistička studija prostora središta Trešnjevke s analizom prostornog razvoja, Urbane tehnike d.o.o., ožujak 2019.
Prostor središta Trešnjevke - Prometna analiza, Elipsa - S.Z. d.o.o., veljača 2019.
Sociološka studija, dr.sc. Jana Vukić, e publikacija, prosinac 2020.
Izvještaj o provedbi rane izravne participacije, rujan 2019.
Izvještaj o sudjelovanju javnosti tijekom izrade Programa gradskog projekta i Programa javnog urbanističkog-natječaja za Prostor središta Trešnjevke, studeni 2020.

II. Program gradskog projekta
Program gradskog projekta Prostor središta Trešnjevke, listopad 2020.
Zaključak o utvrđivanju Programa gradskog projekta Prostor središta Trešnjevke (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20)

III. Program javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja
Program javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Prostor središta Trešnjevke, Centralna perspektiva d.o.o., listopad 2020.
Zaključak o utvrđivanju Programa javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Prostor središta Trešnjevke (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20)

IV. Provedba javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja
Zaključak o imenovanju sudionika javnog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Prostora središta Trešnjevke (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20)
Zaključak o nagradnom fondu i raspodjeli nagradnog fonda javnog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonskog rješenje Prostor središta Trešnjevke
Rezultati javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja Prostor središta Trešnjevke, prosinac 2020.

V. Urbanistički plan uređenja