clanak False

"Tak se negda pri nami delale" za vikend u Hrvatskom zagorju

24.07.2019.
Na konferenciji za novinare održanoj danas u Maloj kavani na Trgu bana Jelačića najavljena je manifestacija Tak se negda pri nami delale koja će se ovaj vikend održati u Gotalovcu i Topličici u općini Budinščina.
Predstavljanju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić. Ovo je još jedna manifestacija koju Grad Zagreb radi zajedno s Krapinsko zagorskom županijom i na to smo ponosni, Zagorje ne postoji bez Zagreba, kao ni Zagreb bez Zagorja, naglasio je gradonačelnik te zajedno s načelnikom općine Budinščina Radovanom Hercigonjom pozvao sve Zagrepčane da za vikend posjete najistočniju općinu Hrvatskog zagorja.

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar dodao je da općina Budiniščina najbolje prikazuje moto Zagorje – Bajka na dlanu.

Predsjednica Udruge Gotali, koja je organizator manifestacije, Ines Kuna Lihtar je predstavila program manifestacije koja predstavlja spoj zabave, kulture, tradicije i sporta. Tak se negda pri nami delale kroz tradicijske običaje (predenje na kolovratu, kovačiju, izrada tradicijskog nakita i igračaka, klepanje kose, našivavanje, izrada korita, valjanje plafti i dr.), stare igre (skakanje u vreći, nošenje jabuke, prasičenje) i kulturno-umjetnički program čuva i promovira kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja te se njime potiče kulturna osviještenost djece i mladih. 
Cilj projekta je podići svijest zajednice o važnosti i značaju kulturne baštine kroz aktivnosti koje će starija populacija uprizoriti i pokazati običaje  koji su se ''baš tak negda delali''.
 
Aktivnosti će se odvijati na dva seoska dvorišta i na livadi: stupanje, predenje, tkanje, bačvarija, kovačija, izrada košara, piljenje na hruštu, prešanje jabuka, mlatitva,  mljevenje u staroj vodenici, pralje, čehanje perja, tesarija, valjanje plafti, kuhanje tradicijskih jela, pečenje kruha, pečenje rakije, klepanje kose, klepanje kamena, stepanje hrži, kuhanje domaćeg sapuna, parenje i drugi zaboravljeni poslovi.
Uz navedene aktivnosti održati će se i radionice u kojima će  moći aktivno sudjelovati djeca i mladi. Organizirana su i natjecanja u starim igrama i dvosatni kulturno-umjetnički program gdje će se četiri  KUD-a  predstaviti raznovrsnim koreografijama i tako prikazati bogatstvo plesova raznih krajeva Hrvatske te međunarodne plesove čime se njeguje i prenosi folklorna kulturna baština.
 
 

Gradske vijesti - 2019.