clanak False

Zamjenik Luka Korlaet na obilježavanju Svjetskog dana Roma

05.04.2023.
Središnja svečanost u povodu Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, održana je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji Saveza Roma Kali Sara i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu, kada su donesene povijesne odluke o službenom romskom jeziku, himni i zastavi. Cilj obilježavanja je potaknuti empatiju, razbiti predrasude i doprinijeti integraciji manjina u širu društvenu zajednicu.

Uime Grada Zagreba, nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je rekao: „Grad Zagreb kontinuirano osigurava financijska sredstava u svojem proračunu za rad i provođenje aktivnosti Vijeća romske nacionalne manjine, a redovito podupire i rad romskih udruga davanjem financijskih potpora za projekte i aktivnosti udruga te na korištenje gradskih prostora. Valja spomenuti i doprinos Grada Zagreba projektu uređenja Romskog memorijalnog centra u Uštici kraj Jasenovca u znak sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu te dodjeljivanje prostora Udruzi Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

Dodao je da je zadovoljan činjenicom da sve više mladih Romkinja i Roma završava srednjoškolsko obrazovanje i stječe zvanja na visokoškolskim ustanovama, a čemu Grad Zagreb pruža značajnu potporu dodjeljivanjem redovitih godišnjih stipendija romskim učenicima i studentima.

Za školsku godinu 2022./2023. dodijeljeno je 107 učeničkih i studentskih stipendija. „To je daleko najbolja investicija u budućnost romske zajednice“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Na obilježavanju su sudjelovali i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, izaslanik predsjednika Sabora i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, predstavnici Vlade RH, veleposlanici, domaći i međunarodni predstavnici Roma te brojni građani.

Gradske vijesti - 2023.